diumenge, 31 d’octubre del 2010

SANT PERE DESPLÀ. ARBÚCIES. ‘ FANTASIA ROMÀNICA’

Anàvem la Maria Jesús Lorente Ruiz i l’Antonio Mora Vergés a Sant Pere Desplà; antiga església de parròquia rural, sufragània d'Arbúcies, documentada des del 923; apareix l’any 1058 com Sancti Petri de Eremo, en una donació d’alous a favor del Monestir de Sant Marçal del Montseny. Com a sufragània de Sant Quirze d’Arbúcies s’esmenta l’any 1162. L’actual topònim Desplà , [ De el Plà ] amb l’article salat es anterior en tot cas a 1.714, quan desprès de les accions genocides subsegüents a la derrota militar de les forces catalanes, es prohibiria l’ús de la nostra llengua en tot el territori de Catalunya. L’article salat es conservarà a les Illes Balears, i en alguns punts de la costa de Girona, que hi mantenien relació

L’aspecte actual – malgrat les successives i no sempre respectuoses reformes - d'una nau capçada per un abisis semicircular i d'estil clarament romànic, el devem a una reforma dels segles XII-XIII.



Encara al segle XVII s'hi féu alguna actuació, consistent en l'enderroc de la primitiva volta de la nau i la construcció del campanar d'espadanya.


De la construcció d'estil preromànic, se'n conserven alguns trams de mur i unes interessants pintures, descobertes arran de les obres de restauració l’any 1983


Del temple – que qualifico com ‘ fantasia romànica ` , a primera vista, en destaca un absis amb finestra i un campanar de cadireta, de construcció posterior.



La porta d’entrada es troba en una de les façanes laterals, la més propera a la masia. És una porta de doble arquivolta escacada que dóna a una única nau.






Ens havien explicat però , que el veritable tresor de l’ermita és a dintre, i com la nostra visita coincidia amb la preparació d’una cerimònia matrimonial a l’aire lliure, ens hem de conformar amb una imatge digital i una explicació.



L’interior és auster, de línies depurades i senzillesa absoluta. Tota la decoració de l’ermita es concentra en les restes de pintures que s’entreveuen a les parets. Aquest conjunt pictòric, que reprodueix imatges de les sagrades escriptures, està datat entre els segles IX i X. El seu valor històric recau en què són unes de les pintures preromàniques més antigues de Catalunya.


Esperem accedir a l’interior en una propera ocasió.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada