Assolíem la visió d’Ossera, d’aturonat a 1 250 metres d’altitud, a l'interfluvi de la vall d'Ossera i el torrent de la Collada, al vessant N del coll de Vernús, al massís de Port del Comte. Aquest antic poble està integrat avui al municipi de la Vansa i Fórnols.
El topònim faria referència per alguns al caràcter amagat i recondit de l’indret, altres defensen la seva procedència del llatí ‘hordeum’, ordi.
Li hauria agradat particularment d’acompanyar-nos en aquesta ocasió a l’Antonio Mora Vergés; ens havia explicat la seva relació professional i d’amistat amb els membres d’una família que en son originaris.
Quantes petites històries – que formen la història recent d’aquest indrets – descansen hores d’ara en fossars llunyans, al Barcelonès, Vallès, Baix Llobregat,... ?.
Del passat , que deixava la població quasi deshabitada als anys 50 del segle XX , en resta l’església parroquial dedicada a Sant Quirze i Santa Julita , de la que en té cura - segons dades del Bisbat - Mossèn Ramon Anglerill Vilar ; Nascut a Olvan [ El Berguedà Jussà ] , el 10 de gener de 1938, que rebé els ordres sagrats l’any 1962.
De l’edifici religiós, qualificat pel que fa a l’estil ‘d’obra popular’, poca cosa a dir : datat en els segles XVII – XIX , amb contraforts laterals, està literalment enganxat per la part posterior a un altre edifici, i únicament la façana coronada per un campanar de dos ulls desiguals ens evoca la seva destinació.
No trobava els goigs d’aquest església i si els de Campllong cercant per internet http://algunsgoigs.blogspot.com/search?q=Quirze
El present d’Ossera en termes històrics, és foc nou.
En el record restarà per sempre que foren les dones d'Ossera, de les darreres – sinó les darreres - en abandonar la venda ambulant per l'Urgellet de productes com la trementina i l'oli d'avet.
Més enllà de fer esment del castell d'Ossera, documentat el 1107 quan Ermengol Josbert, fill del comte de Cerdanya, l'infeudà a Galceran de Pinós, ens agradaria tenir amb nosaltres al company enyorat de l’Antonio Mora Vergés. Sens dubte així, sabríem una mica de la oblidada història d’aquest bell indret-
Com sempre, tant pel que fa als Goigs – si existeixen – com a completar la historia d’Ossera, us deixem el nostre e.mail coneixercataunya.com
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada