dissabte, 2 de març del 2013

L’ESCORXADOR DE LA SEU D’URGELL

La Rosa Ventura Cutrina s’afegeix a la tasca de documentar el patrimoni històric i cultural de Catalunya, i ho fa amb l’edifici Modernista de l’Escorxador de la Seu d’Urgell, que acull ara el Punt Òmnia del Centre Cívic.



Els Escorxadors públics municipals, foren en el seu moment, una poderosa iniciativa que permetia millorar alhora la salut pública – garantien la salubritat de TOTS ELS PRODUCTES CÀRNICS que es consumien a la població - , augmentava el nivell `tècnic’ de les Corporacions Locals, que comptàvem amb un expert en salut animal, i aportava uns ingressos regulars gens menyspreables als Ajuntaments.

El destí d’alguns d’aquests singulars edificis ha estat l’enderrocament, amb l’argument simplista de ‘ la pela, és la pela’, en altres indrets documentàvem un us ‘social’, la destinació com a Biblioteca, i fins la reconversió en Tanatori.

http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2012/11/lescorxador-desparraguera.html
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2012/12/la-casa-de-tanatos-de-navarcles-bages.html
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2012/12/lescorxador-de-larboc.html

L’escorxador de la Seu d’Urgell, va ser obra de l’arquitecte modernista Joan Bergós i Massó( Lleida , desembre de l’any 1894- Barcelona 18 d'abril DE 1974 ); hom pensa que les seves obres son la millor i principal mostra del modernisme a la comarca de l’Alt Urgell; obres com ara l’ermita de Sant Antoni del Tossal (municipi d’Alàs i Cerc), i/oi la Biblioteca Escaler d’Oliana.


L’any 1927 va ser l’autor del primer pla d’eixample de la Seu d’Urgell.

Agraïm la col•laboració rebuda del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, i aprofitem alhora amics lectors, per demanar-vos la vostra ajuda a l’email coneixercatalunya@gmail.com ,en aquesta tasca de recuperar ‘la memòria històrica’.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada