Respecte del topònim, ens diu la Generalitat de ‘ Barcelona’ ; en la documentació antiga Perexens (segle XII), d’origen incert. Com a proposta, i donada l’existència del verb ‘eixir’ en llengua catalana, amb el sentit ‘sortir’ i/o ‘procedir’, podria ser la forma en que es designaven als veïns de Sant Pere , quin Castell-palau, està documentat des de l’any 1190.?.
Retratava al Josep Olivé Escarré davant l'església parroquial de Sant Pere, a la població de Preixens, a la comarca de la Noguera, situada en un lloc elevat, és una petita construcció molt simple, que queda encaixada entre els edificis adjacents.
La descripció tècnica ens diu ; l'aparell és de carreus regulars en tot el seu conjunt, i molt restaurat en la part posterior de l'edifici. La façana presenta una progressiva disminució de la mida del carreu, el qual, a l'alçada de l'obertura sobreposada a la porta, varia en la seva qualitat L'accés a l'església és un arc de mig punt, emmarcat per un conjunt de grans dovelles resseguides per un guardapols que inclou l'escut situat al seu damunt; aquest marc desproporcionat respecte a les dimensions de l'obertura, marca l'eix de simetria, juntament amb la finestra d'arc de mig punt. La coberta a dues vessants de la nau de l'església no és visible a la façana per la inclusió en un costat d'un campanar de planta quadrada, que en trenca la simetria.
L’església, refeta amb els ‘diners d’Amèrica’ s’aixeca possiblement damunt d’una romànica de la que se’n aprofitaven els carreus.
Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada