dilluns, 14 de febrer del 2022

IN MEMORIAM. EDIFICI DEL CELLER COOPERATIU DE BANYERES DEL PENÈDES

 El Ramiro Berrocal, publica una fotografia de l’edifici abandonat del que havia estat l Celler Cooperatiu de Banyeres del Penedès, i deixa una pregunta :




Algú coneix la història de l’edifici, i les raons per les quals presenta aquesta estat d’abandó?

El Josep Rafols Vilanova, deixa un comentari :  Es l'antiga Cooperativa de Banyeres, absorbida per Cellers Domenys per la mala gestió.


Hi havia un pacte amb ajuntament per activar una actuació Inmobiliaria que veig no ha sortit efecte o no ha interessat, vaja. Actualment diuen que el vol comprar l'ajuntament però serà un pou de llençar diners cada any. Arreglar-ho tot costarà molts diners i no saben quin us l'hi donarà. Hi ha uralita contaminant totalment i  els sostres s'ensorren.


Cellers Domenys hauria de fer una actuació tal i com ha fet amb tots els cellers que s'ha quedat.


Patrimoni Gencat descriu l’edifici en aquest termes; és compost per l'alternança de dos cossos junt amb dos magatzems. Ambdues coses (cos i magatzem) són iguals però els de l'esquerra són de construcció més recent. El cos dret, el més antic, presenta una gran portalada d'arc de mig punt, la qual té a cada costat una finestra semicircular. Una cornisa recorre tota la façana a l'alçada de la línia d'impostes de la porta i de les finestres. A la part alta hi ha tres finestres col·locades al bell mig, les quals són d'arc de mig punt i són disposades a diferent nivell. De la línia d'impostes de les esmentades finestres neix també una cornisa que recorre tota l'amplada de la façana. Rematant l'edifici hi ha una estructura lobulada composta per tres lòbuls els quals són separats per quatre pilars exempts. Sobre les finestres superiors hi ha la data de construcció (1918).


 Com és mal costum, cap dada de l’autor del projecte de l’edifici, sou pregats de fer-nos-ho saber a  l’email castellardiari@gmail.com