dimecres, 27 d’abril del 2022

DE LES CASES DISSENYADES PEL MESTRES D’OBRES RAFEL ESTANY CASALS AL CARRER DEL SOL, QUI EN VA SER EL PROMOTOR?. SABADELL. EL VALLÈS ORIENTAL.

 El Jesús Escoda Prats, és un curiós empedreït, i un excel·lent fotògraf, en aquesta ocasió publica una fotografia del rengle de cases del carrer del Sol, 80-94, que s’aixecaven per “ mans anònimes “  i de forma subreptícia a la primera dècada del segle XX si hem de creure – que no ho fem – allò que publica l’Ajuntament a : 

http://ca.sabadell.cat/pdf/PE-122/PE-122cata03.pdf




Cap dada del promotor, cap dada de l’autor, rar, rar, rar, oi?


Hi ha coses que costen d’entendre, no em refereixo amics lectors  a la política, i al ESTADO DE DERECHO, que això és senzillament inexplicable, parlo d’edificis MOLT singulars dels que no es té coneixement dels autors.


Sempre he pensat que això en bona mesura és obra de funcionaris feixistes – amb maneguets -  que donaven compliment a la instrucció de dessolar de terra, i per descomptat a la inèrcia perniciosa que feia que es deixin passar els anys, un cop assolida aquesta “ democraciola” vergonyant.  


Per descomptat, esperem que algú posi “ llum a la foscor” i ens faci arribar dades del promotor i de l’autor, nom, cognoms, lloc i data de naixement i traspàs a l’email castellardiari@gmail.com 


El Valentí Pons Toujouse, feia una feina excel·lent, tant, tant, tant, que en qualsevol país “ normal” se li faria un reconeixement públic. 

https://www.arquitecturamodernista.cat/obres/es/sabadell/tots/cases-5


L’autor va ser el mestres d’obres Rafel Estany Casals ( 1851 + Sabadell (Barcelona) - 31.12.1917) que havia fet els seus estudis a Anglaterra.  Cap dada del promotor, insistim, esperem les vostres aportacions a l’email castellardiari@gmail.com 


Catalunya us ho agrairà, i per descomptat també Sabadell quan recuperi la seva essència.