dimarts, 18 d’octubre del 2016

IN MEMORIAM DE LA CAPELLA DE SANT ANTONI DE PÀDUA AL NUCLI URBÀ DE PINEDA DE MAR. EL MARESME.

Volíem el Josep Olivé Escarré, als seus 90 anys d’edat, i l’Antonio Mora Vergés, als seus 65, visitar les capelles i ermites del terme de Pineda de Mar, a la comarca del Maresme.

http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2016/10/que-en-sabeu-de-la-iconografia-de-sant.html
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2016/10/sant-andreu-de-larboceda-in-memoriam.html
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2014/04/ermita-de-larcangel-sant-rafael-de.html

De la capella dedicada a Sant Antoni de Pàdua, s’explica que en els dies foscos que seguien a la SEDICIÓ dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República, fou molt malmesa.

En la data de la nostra visita 05.10.2016, en el primer ANY DEL GOBIERNO PROVISIONAL del ‘camarada’ Mariano Rajoy Brey ( Santiago de Compostel•la, 27 de març de 1955 + ) es trobava en bon estat de conservació.

Llegia que manté l’estructura original ja que no ha estat modificada ni ampliada, aquestes dades fan pensar en que potser, potser, no va resultar tant ‘malmesa’, en els dies foscos que seguien a la SEDICIÓ dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República,oi?.


Quan a la descripció tècnica ens diu Patrimoni Gencat, edifici de planta rectangular. A la façana, de gran senzillesa, hi ha una porta d'arc de mig punt rebaixat i una finestra oval, amb reixa, que il•lumina l'interior. L'edifici culmina amb una espadanya amb campana. La teulada, a dues vessants, dóna forma ondulada a la façana. Al seu interior conserva la pila de pedra per a l'aigua beneïda i un altar tallat d'estil barroc.


Trobava una fotografia antiga, sense data, que penjava al facebook el Miquel Ayala Garcia


En aquella època els carrers encara eren de terra i els infants jugaven a l’ombra de la capella de Sant Antoni de Pàdua, avui els carrers estan asfaltats, l’edifici és ‘més bonic’, els infants però, no juguen ni a l’ombra de la capella, ni a cap dels ‘atrafegats’ carrers de Pineda. D’això en diem ‘progrés’.

Visitava també, malgrat trobar-se en terme de Tordera la que fou església parroquial de Sant Pere de Riu : http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2011/05/sant-pere-de-riu-tordera-pineda-de-mar.html , saludava al Guillermo Mateu Coll, ' el Mateu de Campdevànol ', i retratava el rellotge ‘nou’ de la torre, i el panteó del Manuel Pertegaz Ibáñez (Olba, Terol , 18 de maig de 1917 o 1918 - Barcelona, 30 d'agost de 2014 ), que escollia el petit fossar de Sant Pere de Riu, per descansar en la Pau del Senyor.

M’acomiadava del mantenidor, agraint la seva bona feina, i explicitant-li que a Catalunya li falten molts ‘ Mateu’.

Tinc la sensació de que capelles, ermites, i esglésies , han esdevingut – en el millor dels casos – fites per als esportistes i/o turistes, a peu, en bicicleta o en cotxe. Tothom té TANTA FEINA, que el culte, als sants, a les verges, al sant Crist ,..., ha quedat arraconat. Voldria equivocar-ne en aquesta sensació i/o percepció.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

2 comentaris:

Oleguer ha dit...

La imatge és de la dècada de 1940 i pertany al fons fotogràfic de l'Arxiu Municipal de Pineda de Mar

Oleguer ha dit...

L'estil de les dovelles de la porta d'accés responen a un estil propi de l'últim terç del s.XVIII, tot i això es tenen referencies de la capella a finals de s.XVII