dissabte, 25 de febrer del 2017

ERMITA DE SANTA LLÚCIA (ABANS SANT MIQUEL DE SOLANS). LA JONQUERA. L’EMPORDÀ SOBIRÀ, GIRONA. CATALUNYA

El Joan Dalmau Juscafresa publica unes fotografies de l’ermita romànica, advocada actualment a Santa Llúcia, que es troba a uns quatre quilòmetres del poble de la Jonquera, a la comarca de l’Empordà sobirà .

L'accés al temple es fa pel mur meridional on hi ha la portalada formada per tres arcs de mig punt en degradació, llinda i timpà.


Patrimoni Gencat ens diu que és un temple de grans dimensions que consta de una sola nau i absis semicircular amb coberta a dues aigües.


Reprodueixo de :
http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=La+jONQUERA&page=4&pos=36

Església de planta de nau única, coberta per volta apuntada, amb absis semicircular.

La porta d'entrada, a migdia, consta de tres arcs de mig punt en degradació, llinda i timpà. En aquest mateix mur s'hi obren dues finestres de doble esqueixada amb guardapols decorat amb dents de serra. L'aparell és de carreus de pedra granítica molt ben escairats. A la façana occidental s'alça el campanar de cadireta, amb una única obertura.
Les notícies més antigues, amb el nom de Sant Miquel, són del segle X.

Tenim notícies que esmentan l'"Ecclesia Sancti Michaelis" com a temple pertanyent a l'alou de Solans, que en 947 era propietat del Monestir de Sant Pere de Rodes. El segle XIII diversos documents l'anomenen Sant Miquel de Solans. Fins el segle XIV fou parròquia; l'any 1362, la titularitat va passar a l'actual església de Santa Maria de la Jonquera.


Fotografia de Marta Lloret . 2009

Durant el segle XVIII es converteix en una ermita, dedicada a Sant Miquel i Santa Llúcia, i s'hi duen a terme algunes reformes.


Actualment és un lloc de picnic