diumenge, 16 d’abril del 2017

CASA REINALD - CAL BENET DEL SEGARRENC. MAFET. AGRAMUNT. L’URGELL. LLEIDA

Retratava la casa senyorial de planta rectangular, amb façana a la Plaça de la Germandat de Mafet, avui terme d’Agramunt, a la comarca de l’ Urgell.

Patrimoni Gencat ens diu que la casa està subdividida en quatre plantes. La planta baixa, està centrada per una porta amb un arc de mig punt rebaixat sostingut per grans carreus de pedra situats a banda i banda de la portalada. Aquesta està flanquejada per dos petites finestres reixades. En aquest sector de la façana s'hi pot apreciar la humitat infiltrada en la pedra. Si passem a la planta noble està caracteritzada per tres finestrals balconers, de perfil rectangular, i tancades amb baranes de forja. A damunt de cada un s'hi poden apreciar tres vestigis d'antigues obertures de mig punt adovellades. En la finestra central i la més destacable del habitatge hi ha l'escut familiar col•locat en la llinda. Aquest escut està format per dues figures: un falcó i una ma agafant una serp. En la tercera planta s'hi obren tres finestrals rectangulars més i en la part superior dels quals s'hi torna a observar la presència dels arcs de mig punt adovellats d'anteriors vestigis constructius. Just sota la coberta hi ha el pis corresponent a les golfes caracteritzat per tres obertures quadrangulars.


Posteriorment se li annexa una torre de planta quadrada, feta de carreus regulars i amb petites obertures de mig punt en la primera planta i lobulada en la segona. Al seu costat hi ha una gran arcada de perfil escarser que ens condueix cap al pati o corral de l'edifici.

A la mateixa Plaça dona també l’edifici que havia aixoplugat les escoles publiques abans de la dictadura franquista.


Havia ‘recuperat’ imatges dels edificis de les escoles de :

MAFET
http://www.guimera.info/wordpress/tribuna/?p=4389

MONTCLAR
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2017/04/in-memoriam-dels-edificis-escolars-de.html

LA DONZELL

http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2017/04/in-memoriam-de-lescola-publica-de-la.html

PUIGVERD

http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2016/06/in-memoriam-de-lescola-publica-de.html

AGRAMUNT
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2015/02/escola-macia-companys-agramunt-lurgell.html

En aquest país de ‘fantasia’ els edificis escolars no acostumen a formar part del patrimoni històric, les cabanes de pedra seca curiosament es documenten curosament.

http://agramunt.ddl.net/fotos/agramunt//Urbanisme/Peu_proteccio-Bens/pe_agramunt_aprovacio_provisional.pdf

http://agramunt.cat/docs/POUM%20-%20Aprovaci%C3%B3%20inicial/01%20DOCUMENTS/05%20POUM%20C%C3%80TALEG%20PATRIMONI%20ARQUITECT%C3%92NIC-INICIAL%20JULIOL-2014.pdf

Estem, quaranta anys desprès de la mort del sàtrapa, lluny, molt lluny, d’assolir l’aspiració col•lectiva que explicava magistralment Salvador Espriu i Castelló (Santa Coloma de Farners, 10 de juliol de 1913 - Barcelona, 22 de febrer de 1985), ser una gent neta i noble, culta, rica, lliure, desvetllada i feliç!