dimarts, 21 de maig del 2019

RETORN A LA BALMA DEL SOLÀ DE LA ROCA. EL BRUC. L’ANOIA DESCONEGUDA. CATALUNYA

La havíem visitat l’any 2010, i tornava a fer-ho avui, 21 de maig de 2019, amb el Juan Navazo Montero, al que recollia a Sabadell passades les 11 del mati, fèiem el trajecte, Sabadell, Terrassa, Martorell, El Bruc, on deixàvem aparcat el vehicle a l’entrada de la urbanització Montserrat Parc; quasi al davant - en el costat oposat - superant un barrera de ferro que pretén evitar els pas de brètols i vàndals – tasca quasi impossible - ,comença el camí que ens portarà fins a l’inici del barranc.

Pel seu interior transcorre un torrent d’aigua irregular que ha erosionat els estrats de forma horitzontal, donant forma a aquesta magnífica balma, que segons ens expliquen ha estat mesurada i ocupa un total de 3.150 m2.

Baixàvem amb la màxima atenció per camí empedrat, i a mesura que anem descendint, prenem consciència de les proporcions excepcionals d’aquesta cavitat, que al llarg de la història ha estat utilitzada com aixopluc natural, i com a espai en el qual descansaven els ramats de la zona; recollirem imatges d’algunes parets que delimitaven els corral.


A banda de l’aportació de les aigües pluvials, al centre de la cavitat hi ha la font anomenada de la Balma.

Dèiem l’any 2010; avui - per arreu en trobem testimonis - és un lloc ideal per a l’escalada, disposa de 12 vies instal•lades de forma permanent. Tenia la percepció de que aquella activitat si es fa encara, ha tingut una forta davallada.

Recollia imatges, totes parcials i agafant en ocasió al Juan Navazo Montero, com element de mesura, passats més de 9 anys no disposem – encara - d’un equip que ens permeti retratar en tota la seva magnificència la Balma anomenada del Solà de la Roca.


Poseu aquesta sortida a la vostra agenda.

Dinàvem esplèndidament a l’hotel Bruc i a les 16,00 hores deixava al Joan Navazo Montero a Sabadell, al davant de casa seva.

Rebia un email en el que em deien,

Bona tarda;


Sóc Montse Mañosa companya i alumna d'espeleo del Juan Navazo, m'han passat l'enllaç del seu blog que he consultat, a continuació li passo una foto que va fer el meu company Jordi Navarro el 24/08/2013 on es veu tota la balma al complet.