dimecres, 5 d’agost del 2020

LA SÍNIA CONEGUDA COM TORRE DE MOLLET AL TERME DE BENIFALLET. L’EBRE JUSSÀ, TARRAGONA

El Juan Navazo Montero retratava des de l’altre costat del riu Ebre, l’edifici conegut com la “ torre de Mollet”, que malgrat la seva ubicació a tocar del riu Ebre, era una sínia de tracció animal formada per dos cossos: el primer i més pròxim a la riba del riu és de planta el·lipsoïdal i la seva part central és una obertura o pou on devia d'estar emplaçada la roda de la sínia que, amb els catúfols, muntaven l'aigua del riu. En l'actualitat hi ha instal·lat un motor per a pujar-la. Adossada a aquesta primera torre es troba una altra, de més alçada, planta circular, feta també amb pedres i morter, i amb una escala de cargol interior que ens condueix a una espècie de mirador, que és la part superior de la primera torre i fins a un dipòsit d'aigua situat a dalt de tot de la torre circular.


Ambdues torres estan arrebossades i presenten senyals d'haver rebut impactes de bala, probablement a l'època en que els sediciosos feixistes encapçalats pel general Franco es revoltaven contra el regim LEGÍTIM I DEMOCRÀTIC de la II República, i que desprès de la victòria batejaven – amb l’indisimulat entusiasme de la Jerarquia de l’Església Catòlica com “Guerra Civil”.

A l'exterior de l'estructura hi ha indicis, degut a l'aspecte del sòl i per les restes d'un eix central, de que allí estava emplaçat l'engranatge que impulsat pel "mulo" movien la sínia.

Malgrat la tristíssima situació que patim a dia d’avui es del TOT RECOMANABLE la visita de Benifallet, de Tortosa, de la comarca de l’Ebre jussà, ...., de Catalunya, ara que encara és possible.

Eviteu-ho coincidir amb els Borbons, i feu-ho amb totes les mesures de seguretat, mascareta, distància ,... eviteu fer-vos mal, perquè com deien a bombo i plateret – i amb gran alegria - , els presumptes malfactors , Daniel de Alfonso Laso (Madrid, 1964) i Jorge Fernández Díaz (Valladolid, 6 d'abril del 1950) la sanitat catalana està a la U.V.I.

https://www.lavanguardia.com/politica/20160622/402690747904/fernandez-diaz-grabaciones-sistema-sanitario-de-alfonso.html

https://www.youtube.com/watch?v=Fd9tc663vW8


El tema no mereixia en el seu moment l’atenció d’un sistema judicial embrancat en qüestions del tot alienes al dret i la justícia.

Està clar però, que ja per acció, ja per omissió, bona part de les víctimes de Catalunya potser ENCARA VIURIEN, oi?

Sembla que caldrà esperar que sigui la justícia divina la que se’n ocupi, oi?.

Maleits !