dilluns, 17 d’agost del 2020

SANT MIQUEL DE LA PORTELLA. L’ESGLÉSIA ESPOLIADA.SANTA COLOMA DE QUERALT. LA CONCA DE BARBERÀ

La Covid.19 esgotava TOTES les meves reserves fotogràfiques, i malgrat l’ajuda de tants i tants bons amics de Catalunya, que em feien arribar les seves fotografies d’elements patrimonials, em calia pouar, en els blogs http://latribunadelbergueda.blogspot.com/ i http://totsonpuntsdevista.blogspot.com/ on publico temes dels que em calen dades, a l’espera de la col·laboració dels lectors/es. Val a dir, que amb una minsa taxa de resposta, que atribueixo al paper mesell, que tenen dissortadament bona part dels que accedeixen a les xarxes telemàtiques. Constatat això, us puc dir com deixava escrit el Salvador Espriu i Castelló (Santa Coloma de Farners, 10 de juliol de 1913 - Barcelona, 22 de febrer de 1985) .“Ens mantindrem fidels per sempre més al servei d’aquest poble”

No aconseguia trobar les minses runes d’aquesta esglesiola, i en demanava fotografies ( 7-XI-1976 ) – anteriors al robatori de la portalada que fou arrencada l’any 2008, diríem que per ‘experts professionals’ -. Curiosament l’advocació de l’Arcàngel Sant Miquel, té associada una justa fama de defensor contra el Maligne.

La descripció d ela fitxa del Patrimoni ens diu ; Edifici d'una sola nau amb la capçalera plana (no diferenciada). Coberta amb una volta de canó lleugerament apuntada que arrenca directament dels murs laterals. La porta d'accés s'obre en el mur nord. És d'arc de mig punt i lleugerament capalçada. Dos arquivoltes conformen l'arcada i arrenquen d'una imposta. En la part baixa, no hi ha cap mena de columna. Una motllura, a manera de guardapols, recorre tot el perímetre de les dovelles de l'arc externament. Sota d'ella va representar-s'hi el sant titular de la capella.


Així en les fotografies de l’Arxiu Gavin de veiem que apareix Sant Miquel representat en el que constitueix una síntesi dels dos tipus iconogràfics habituals. Sosté una balança amb la mà esquerra ("psicòstasi"), mentre amb la dreta ataca dos diables que intenten fer pesar més el plat de les males obres.


La fotografia actual és colpidora.


Pel que fa als materials emprats en la fàbrica es tracta d'aparell petit, molt irregular i tallat a cops de maceta. A l'estructura van ser-li adossats uns contraforts tardanament.

El Raul Pastó Ceballos m’enviava unes fotografies que son alhora magnifiques i aterridores, en les que podreu apreciar que les coses sempre poden anar a pitjor, i que les tribus dels brètols i els vàndals actuen amb total impunitat.







Als per acció u omissió han permès la degradació del Patrimoni Històric de Catalunya se’ls hauria de poder sancionar de forma rigorosa.

La maledicció davant de Déu no els suposa cap inconvenient.