dilluns, 12 de juliol del 2021

CAPELLA DE LA MAREDEDÉU DELS DESEMPARATS.OLOT. LA GARROTX

 Patrimoni Gencat ens diu de la capella de  la Marededéu dels Desemparats, al carrer homònim, sota Montolivet, al terme d’Olot a la comarca de la Garrotxa;  edifici d'una sola nau, coberta a dues aigües.



https://algunsgoigs.blogspot.com/2020/05/goigs-la-mare-de-deu-dels-desemparats.html


L’Olga Sacrest i Roca, l’havia retratat l’any 1985 “Vista de la capella”




Va ser construït per Francesc Capdevila Terme. El 10 d'agost de 1879, després de 20 mesos de treballs, es va donar per acabada l'obra.


La campana va ser batejada al temple parroquial l'11 d'octubre de 1879, realitzada als tallers de fosa de Can Barberí. Van ser padrins D. Josep Gelabert i Vall i la seva esposa Dª Dolors riera i Marlet.


L'any 1881 es varen finit les obres del cambril de la Verge i l'exterior del temple i l'abril de 1892 s'acaben les decoracions dels interiors fets per per Francesc Estorch i Domènech  (Olot, 15.7.1844 + 29.12.1909)


El seu interior té uns 8,5 metres  de llargada per 4,5 metres  d'amplada.


Abans de l'actual temple, dos metres més enllà d'on avui es troba la capella, hi havia un petit oratori de pocs pams d'alçada que va ser destruït pels francesos.


Els masovers del mas proper, El Morató, s'encarregaren d'aixecar-ne un de nou que fou destruït en la guerra dels set anys.


 El tercer oratori va ser de nou aixecat pagant les obres un gran devot, Salvi Honorat Pujades; va fer tallar una nova imatge feta per un tal Roca l'any 1854.


Mossèn Josep Pinatella, rector d'Olot, i el propietari del terreny, Josep Gelabert, decidiren l'any 1877 d'aixecar l'actual temple amb la col·laboració dels fidels, de Josep Berga i Boix (La Pinya, La Garrotxa, 25 d'octubre de 1837 - Olot, La Garrotxa, 8 d'octubre de 1914) que va fer el planell i de tots els qui hi treballaven. Els documents parlen que el planell fet pel pintor Josep Berga i Boix, fou revisat per l'arquitecte municipal Jacint Casabona – ens agradarà tenir noticia del cognom matern, i del lloc i dta de naixement i traspàs a l’email castellardiari@gmail.com )  i el mestre d'obres va ser Francesc Capdevila i Terme.



La Maria  Rosa Danès Rodeja, va confegir les estovalles de l’altar 


L’Anna Maso Colldecarrera, comenta que la imatge de la Mare de Déu dels Desemparats, juntament amb un Sagrat Cor de la família Colldecarrera, van estar amagades, durant la guerra in-civil del 1936-1939, en un paller de la casa anomenada de l’Horta.