dissabte, 26 de març del 2022

ERMITA DE L’ARCÀNGEL SANT MIQUEL SESVINYES. VEÏNAT DELS CASALS. SERINYÀ. EL PLA DE L’ESTANY

 

Llegia que l’ermita  advocada a  l’Arcàngel Sant Miquel ,  dit de Sesvinyes, al veïnat de Casals, al terme de Serinyà a la comarca del Pla de l’Estany,    és una petita construcció d’una nau coberta amb volta apuntada, capçada a llevant per un absis semicircular.




Jordi Contijoch Boada
Vista posterior de l'ermita.


 La porta, d’arc de mig punt format per grans dovelles de travertí d’Espolla, és situada a la façana de ponent. Té una espadanya d’una sola obertura i una petita finestra sobre la porta.




Jordi Contijoch Boada. Vista general de l'ermita.

L’aparell és de pedra sorrenca de dimensions variades d’uns 15 × 25 cm, disposada irregularment, fora de la façana de ponent, on les filades i dimensions són més regulars.

 

Cal fer notar, en aquesta façana, dos grans carreus situats a la base dels dos angles extrems, fet que podria indicar l’existència d’una construcció molt anterior a l’època corresponent a l’aparell d’aquest mur i la porta, que podrien haver estat refets al segle XII.

 

La porta de fusta conserva un forrellat amb un cap de dragó.

 


Jordi Contijoch Boada. Vista interior de l'edifici.


El Sant Pare Lleó XIII , de nom secular Vincenzo Gioacchino Raffaele Luigi Pecci ( Carpineto Romà , 2 de març de 1810 - Roma , 20 de juliol de 1903 ) , ens deixava una pregària adreçada al Princep de les Milícies Celestials :




Sant Miquel arcàngel, defensa'ns en batalla, sigues la nostra empara contra les maldats i assetjaments del diable, que Déu el reprengui, és la nostra humil súplica; i tu, Príncep de les hosts celestials, pel poder de Déu, llança a l'Infern a Satanàs i als altres esperits malignes, que ronden pel món buscant la ruïna de les ànimes.

Amén.

 

https://algunsgoigs.blogspot.com/2013/10/goigs-sant-miquel-serinya-pla-de.html

http://www.serinya.cat/coneix/llocs-dinteres/ermita-de-sant-miquel-sesvinyes/

https://www.catalunyamedieval.es/ermita-de-sant-miquel-sesvinyes-serinya-pla-de-lestany/

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=38272

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2016/02/edifici-de-les-escoles-i-lajuntament.html


Poseu el Pla de l’Estany a la vostra  agenda.