dijous, 26 de maig del 2022

IN MEMORIAM. ESCOLA DE LES GERMANES DE LA DOCTRINA CRISTIANA DE MOLINS DE REI. EDIFICIS ESCOLARS DE CATALUNYA ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA.

 

Ja fa uns anyets que fem recerca de edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, hem demanat per activa i per passiva la col·laboració dels lectors, i val a dir que amb alguna honrosíssima excepció, l’interès dels catalans per Catalunya, i la seva historia és, per dir-ho de forma políticament correcta, manifestament millorable.


El Valentí Pons Toujouse, feia una feina excel·lent, tant, tant, tant, que en un país “ normal  això el feria mereixedor d’un reconeixement públic.

https://www.arquitecturamodernista.cat/cerca.php?cerca=Cerca&c=&tipus%5B%5D=8&paisos=ES&comunitats=ES09+&provincies=&anys=1878+-+2000


La Congregació de les Germanes de la Doctrina Cristiana és una congregació religiosa de germanes dedicada a l'ensenyament, fundada en 1880 a Molins de Rei (Baix Llobregat). Les germanes fan servir les sigles H.D.C.




https://www.arquitecturamodernista.cat/obres/es/molins-de-rei/tots/col-legi-germanes-de-la-doctrina-cristiana


L’autor de l’edifici fou l’arquitecte Joan Baptista Serra de Martínez (Barcelona - 09.01.1888 + Barcelona - 11.02.1962)




https://www.arquitecturamodernista.cat/autors/joan-baptista-serra-de-martinez


L'any 2012 fou suprimida la comunitat i l'escola de Xirivella "a causa de l'escassetat de vocacions", com abans havien estat suprimides las de Molins de Rei i de Sant Vicenç dels Horts.


Benvolguts/des, un reiterem – si cal de genolls – la petició, quasi d’auxili, per documentar el màxim d’edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, l’especulació urbanística, la corrupció política endèmica i sistèmica, i el transcurs inexorable del temps, ens ho posen cada dia més difícil, esperem les vostres imatges i dades a l’email castellardiari@gmail.com


Catalunya us ho agrairà.