dijous, 15 de setembre del 2022

IN MEMORIAM. CAN SURELL. COLÒNIA ESCOLAR DE L’INSTITUT-ESCOLA DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA EN EL BREU MIRATGE DE DEMOCRÀCIA I LLIBERTAT DE LA II REPÚBLICA. SANT PERE DE VILAMAJOR. EL VALLÈS ORIENTAL/MONTSENY JUSSÀ.

 

Fa anys que maldem per confegir un inventari dels edificis escolars anteriors i/o coetanis de la dictadura franquista a Catalunya. El tema, en aquest dissortat reialme, on l’estultícia, la corrupció i la idiòcia, son “ senyals d’identitat” no desperta – dissortadament – passions.


Malgrat això, tenim força material que posem a disposició de les persones i/o entitats que vulguin completar l’inventari d’edificis d’almenys la seva comarca.


Ens en manquen moltes, us demanem – si cal de genolls - que us afegiu a la nostra recerca, esperem les vostres imatges i dades a l’email castellardiari@gmail.com


Trobem a faltar en bona part de les pàgines dels centres escolars dades històriques relatives a l’edifici.


Val a dir que la presencia en aquesta comarca de persones foranes, ajuda poc a la nostra tasca, per això , si cal, preguem als aborígens un major esforç.


En molts aspectes, Catalunya és dissortadament un poble mesell.


En aquest estiu curull d’incendis forestals constato que TOTS ELS INCENDIS SON PROVOCATS.

Alguns per acció, i els més per OMISSSIÓ


Facebook em diu que faig masses publicacions de caire cultural en llengua catalana, i m’adverteixen de suspensió.


Llegia que l'estiu de l'any 1934 la masia  de  Can  Surell – en algun lloc ho he trobat com Sorell -  va esdevenir la colònia escolar de L'Institut-Escola de la Generalitat, fruit de l'empenta renovadora del seu director, Josep Estalella Graells (Villafranca del Panadés, 1879 - Barcelona, 1938 i d'Angeleta Ferrer i Sensat (Barcelona, 18 de maig de 1904 - 30 de novembre de 1992), paradigma de la renovació pedagògica en la docència de les ciències naturals.


L'Institut-Escola va ser el primer assaig pedagògic continuat d'escola activa a l'ensenyament públic en l'àmbit de l'educació secundària, experiència educativa pionera dels anys trenta.




https://arxiusenlinia.cultura.gencat.cat/#/cercabasica/detallunitat/ANC1-57-N-145


La finalitat de les estades de colònies mixtes al Surell va ser de caràcter social, possibilitar una estada de lleure a tots aquells nens que no podien anar normalment de vacances. Les colònies buscaven la col·laboració entre els assistents, la formació intel·lectual i la normalització d'unes conviccions que no eren pròpies d'aquell moment


http://spvilamajor.blogspot.com/2011/07/mas-surell-un-projecte-de-poble-un.html


https://www.vilaweb.cat/noticia/4193212/20140523/fundacio-roger-torne-30-anys-millorant-benestar-infancia.html


https://patrimonicultural.diba.cat/element/can-sorell


Ens agradarà tenir noticia a l'email castellardiari@gmail.com del lloc i data de naixement i traspàs del Josep Torné i Pardell, i si fos possible rebre’n una fotografia.