dimecres, 8 de febrer del 2023

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE LA RIBA, ADVOCADA A SANT NICOLAU. EL CAMP SOBIRÀ DE TARRAGONA.

 

El Raül Pastó Ceballos em feia arribar imatges de l’església parroquial de la vila de la Riba, al Camp sobirà de Tarragona, advocada a Sant Nicolau. 



La façana és senzilla. De baix a dalt, centrades, presenta la porta d'accés rectangular, una fornícula i una obertura circular. Les obertures són de teula i el material és la pedra. La façana mostra una decoració esgrafiada.






Llegia que l'església consta de tres naus. Els suports són pilars i pilastres, i els arcs són de mig punt amb cúpula sobre petxina, que es manifesta exteriorment en forma de cimbori vuitavat amb obertures ovals. Té base quadrada i tres cossos vuitavats. 




 El campanar neoclàssic aixecat des del 1722, consta d'un primer cos de forma gairebé quadrada, el segon és octagonal amb motllures al seu inici, a sota dels finestrals i al seu damunt. Està capçat per una cornisa motllurada, un terrat amb balustrada i uns petits pinacles sobre els pilars dels angles; al seu damunt hi ha una torrella quadrada de caires aixamfranats amb pilars i pinacles als caires i obertures en arc de mig punt, una a cada costat.


L’Isidre Gomà i Tomàs (la Riba, Alt Camp, 19 d'agost de 1869 - Toledo, 22 d'agost de 1940) fou un bisbe, cardenal i escriptor català.







Fou el cardenal primat d'Espanya durant l’alçament dels militars feixistes contra el governa LEGÍTIM i DEMÒRÀTIC de la II República, en la qual va ocupar un destacat paper protagonista donant suport als sediciosos.


va redactar la "Carta Col·lectiva dels bisbes espanyols als bisbes del món sencer",  contra el criteri de la Cúria Romana i de l’Arquebisbe de Tarragona i Cardenal de l’església catòlica romana, Francesc d’Assís Vidal i Barraquer (Cambrils, Baix Camp, 3 d’octubre de 1868 – Friburg, Suïssa, 13 de setembre de 1943), que moriria a l’exili, i quines despulles  no foren repatriades  fins l’any 1978, en que  d’acord amb la seva voluntat testamentària, les seves restes foren traslladades a la catedral de Tarragona.


Hom pensa que el retrets al sàtrapa per l’excés de repressió contra lapoblació, comportaria la seva mort.