dimarts, 14 de gener del 2025

ESGLÉSIA DE LA MAREDEDÉU DELS ÀNGELS DEL CASTELL D’ULLDECONA. EL MONTSIÀ.

L’ Assumpta Figueras Viñas, publica una fotografia de l’església  del Castell d’Ulldecona, advocada a la Marededéu dels Àngels.



https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=18847

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/mare-de-deu-dels-angels-del-castell-dulldecona

https://www.castellscatalans.cat/imatges/ulldecona.pdf

Les primeres referències documentals d’aquesta església daten dels anys 1281 i 1282, quan consta que era dedicada a la Marededéu, mal dita Santa Maria.

El Concili d’Efes va proclamar solemnement la maternitat divina de la verge Maria, «Mare de Déu» (Theotokos).   Es va  decretar l'excomunió per a tots els qui no s'atenguessin al acordat  en el mateix concili.

L’església catalana, i les esglésies Orientals,  es refereixen a Maria com “ Marededéu”.


L'església que passejava sota pal·li al sàtrapa Francisco Franco Bahamonde (El Ferrol,​ 4 de diciembre de 1892-Madrid, 20 de noviembre de 1975),  pel que fa a la denominació " correcta"  de la mare de Jesús,  es mantenia en allò tant tronat - i alhora tant propi d'aquest REINO - de  ‘sostenella y no enmendalla’.

 Fou la capella de la comanda hospitalera d’Ulldecona.

 Segons una escriptura de l’any 1433, hi ha noticia que Joan de Vilagut, castellà d’Amposta, va fer una addició a un benefici que s’havia fundat en aquest temple per tal que el beneficiat hi celebrés misses.

 Probablement fou en època moderna, moment en què s’abandonà el castell , i   l’església va esdevenir un simple santuari o ermita, quan es canvia la primitiva advocació per la de la Mare de Déu dels Àngels.

Al segle  XVII s’hi efectuaven reformes i més endavant, als segles  XVIII i XIX, es van consolidar les cobertes i alguns trams del murs de la nau

Que la Marededéu elevi a l'Altíssim la pregaria del poble català per assolir la seva llibertat nacional.