dimecres, 3 d’octubre del 2007

SANT AON DE MURA, una pregunta oberta a tots.






Tenim amb el Joan Escoda un bon contacte amb la capital de les Valls del Montcau, Mura, i d’aquesta relació, tant com de la nostra curiositat, va sorgir l’interès per – si més no, el país està per altres històries – localitzar el lloc exacte on estava l’ermita de Sant Aon, nom que en la mitologia grega es dona a un dels fills de Poseidon.

El nostre bon amic ens explica que des d'abans del segle XIV la parròquia de Mura disposava de l'església de Santa Creu de Palou, com a sufragània, la de Sant Lleïr, sota el castell, i la de Sant Abundi, o Sant Aon, prop de la riera i camí de Rocafort, ara totalment desapareguda.

En la seva recerca informativa ens aporta però alguna informació rellevant :

Terme de Mura.

L'Olivar era a 450 metres d'altitud, al costat de les restes, molt poques, de l'antiga capella sufragània de Sant Martí de Mura, coneguda com Sant Aon. A la dreta de la carretera de Rocafort a Mura, un cop creuat el pont, hi ha un camí que baixa a la llera de la riera i que passa pel davant d'un antic i original forn de calç. D'aquí surt un camí que enfilant-se amunt, porta al costat d'unes quatre i tristoies oliveres que abans es coneixien com l'olivar de Sant Aon, al costat del qual hi ha unes poques restes de la capella. Aquesta capella és citada ja l'any 993, quan el Compte Borrell vengué l’església de Sant Martí de Mura juntament amb les esglésies sufragànies de Santa Maria de Rocafort i l'esmentada de Sant Aon o Abundi.

El Joan seguint al peu de la lletra aquestes indicacions va aconseguir localitzar l’indret i com a prova ens va fer seguir les fotos de Sant Aon; entre totes n'hi ha una que indica on estava situada l'ermita, es la fotografia en que apareixen dos pins, i que coincidiria amb els límits d’aquesta edificació.
Recentment [ 15.03.2008] tenia el goig d’assolir també l’alçada discreta de Sant Aon, i ho feia en companyia del Joan Escoda i Prats, a qui devem la retrobada d’aquest indret. En la foto que encapçala el relat en trobeu testimoni. Ens retratava l'Antoni Uriz.

Amics lectors, esteu com sempre convidats a fer-nos arribar qualsevol dada que ens permeti tenir un millor coneixement d’aquesta ermita, i fins del culte a Sant Aon.

Des d’aquí, gràcies al Joan Escoda per la seva valuosa col·laboració.

(©) Antonio Mora Vergés