dimarts, 10 de juliol del 2012

SANTA MARIA D’ARTES

La construcció de la nova església es deu al creixement industrial d'Artés durant el segle XIX, i està vinculada a la voluntat empresarial del moment.

Els plànols de l'església són de Claudi Duran i Ventosa, de l'any 1892. El 4 de setembre de l'any 1892, el bisbe Morgades i Gili en posava la primera pedra i, el 14 de setembre de 1912, consagrada pel bisbe Josep Torras i Bages. El campanar és obra de Josep Coll i Vilaclara; es té constància que a l'any 1916 s'estava acabant.

Poc després de consagrada la nova església, es va destruir Santa maria del Puig d’Artés, conservant-se únicament les restes encara visibles. El procés de destrucció és tèrbol. Durant l'avalot dels Burots (1917), hom atribuí a Mossèn Anton Berenguer, capellà i germà dels directors de la fàbrica Berenguer, la iniciativa de desmuntar l'antiga església

Es tracta d'una església neobizantina amb elements noucentistes que consta de tres naus cobertes amb volta de canó i decorades amb elements propis del romànic, com arcuacions, columnes, i arcs de mig punt. A la façana principal es presenta un pòrtic amb tres arcades de mig punt. Al seu damunt s'obre un finestral triple.





A la dreta hi ha el campanar, de planta octogonal amb coberta a quatre vessants i una llanterna sostinguda per quatre columnes. Cada cara de l'octògon està oberta per un arc de mig punt que el travessa. Tant l'octògon com la llanterna són rematats amb un fris d'arquacions cegues. Al costat oposat del campanar hi ha el baptisteri.

A l'interior – on no podia accedir. Expliquen que en destaquen l'orgue, les vidrieres i les pintures de l'absis. L'orgue és romàntic i data de l'any 1922. La majoria de les vidrieres són de l'època de construcció de l'església, d'estil modernista. Estaven en molt mal estat i s'han restaurat recentment per part de l'empresa Vicus. Les pintures del baptisteri són de l'any 1934, obra de Llucià Costa i representen l'ascensió i entronització de la Mare de Déu. En el nivell inferior hi ha la representació de la ciutat de Jerusalem i el sepulcre buit de la Mare de Déu; als costats hi ha els dotze apòstols. En el nivell mig, ens trobem el tema central envoltat d'una anella ametllada. En el nivell superior hi ha la figura de l'esperit sant.

El cens d’Artés superava els 2000 habitants quan s’aixeca la nova església de Santa Maria, aleshores la mitjana d’assistència al culte cal estimar-la – pel cap baix - en un 50% de la població; actualment els habitants de dret son més 5000, però l’assistència al culte ha caigut per arreu – pensem que Artés no serà l’excepció – fins percentatges a l’entorn del 10 %. Fa 100 anys, potser la impressionant fàbrica de Santa Maria era necessària, avui, més enllà de les incomoditats d’accedir fins dalt al turó, els fidels trobarien aixopluc perfectament dins les parets de Santa Maria del Puig d’Artés.