dimecres, 11 de juliol del 2012

SANT BENET DE BAGES. UN GOIG DELS SENTITS

El dimarts 10 de juliol, ens convocaven a l’edifici de la fàbrica de Món sant Benet, al Tomàs Irigaray Lopez, a la Carmen Toledo Cañadas, a la Maria Jesús Lorente Ruiz, i a l’Antonio Mora Vergés; assistíem a la presentació de Les Nits d’Estiu que es duran a terme els dijous i divendres, des del 12 al 27 de juliol de 2012, i els dimarts i divendres, del 30 de juliol al 4 de setembre de 2012.


Em cridava l’atenció un edifici de planta quadrangular cobert a quatre aigües amb teula, de planta baixa, primer i segon pis. A la fitxa tècnica s’afirma que era utilitzat com a vivenda de la direcció de la fàbrica.



La descripció anterior a les reformes deia : aixecat amb mur de mamposteria irregular, arrebossat posteriorment i pintat de color blanc. Aquest edifici compta com a element excepcional amb la presència d'una doble galeria, a nivell de planta baixa i primer pis, adossada a la façana de ponent, protegida per una coberta inclinada, i formada per un seguit de cinc grans arcades -cinc a nivell de planta baixa i cinc a nivell de primer pis - rematades a la part superior per un arc de mig punt molt rebaixat. Les arcades es troben separades per columnes quadrangulars finalitzades amb un modilló sobresortit, sobre el qual recau directament l'arcada. Com a detall decoratiu, el tram d'arcada s'ha pintat en color vermell, destacant extraordinàriament sobre el fons blanc. Sobre la teulada de la galeria s'observa un seguit de tres finestrals rectangulars que s'obren a l'alçada del segon pis.

No consta la data en que fou aixecat, ni l’arquitecte responsable, podem suposar però que és anterior a l’any 1908, en que Elisa Carbó i Ferrer , mare del pintor Ramon Casas i Carbó (Barcelona, 4 de gener de 1866 - Barcelona, 29 de febrer de 1932), adquirí l’edifici monàstic de sant Benet, en el que hi féu unes importants obres de restauració dirigides per Josep Puig i Cadafalch (Mataró, Maresme, 17 d'octubre de 1867 - Barcelona, 23 de desembre de 1956).

Sou pregats d’ampliar aquesta informació a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Ah!, us recomanem ‘viure’ les Nits d’Estiu de Món Sant Benet.