http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2009/02/sant-feliuet-de-vilamilans-el-romanic_18.html
Sempre però, només l’exterior, ja que no coincidia en que cap celebració litúrgica.
L’Antoni Calvo Uribe, publicava unes fotografies de l’interior, que em donaran ocasió de parlar un altre cop, d’aquesta ermita que malgrat pertànyer al terme de Sant Quirze del Vallès, senten els de Rubí com a pròpia.
La descripció tècnica ens diu ; ermita preromànica de planta de creu llatina d'una nau i capçalera formada per un absis central rectangular i dues capelles- absidioles laterals, també rectangulars, en el seu exterior formant tot junt el creuer. La coberta és de teules àrabs i de dos aiguavessos. La teulada de l' absis central està a nivell més baix que la de la nau. L'aparell és de pedres ben lligades i en alguns trams, volen formar filades de carreus. Va ser construïda amb sediments de les rieres properes, unit a gran quantitat de morter. Només als angles i les obertures es va utilitzar pedra picada. Al mur septentrional hi ha presència de contraforts. Les finestres són d'obertura d'espitllera i es troben emmarcades per pedres. Les dels absis, estan treballades amb esplandit. Per la part sud, on es troba la porta d'entrada, s'obre una tanca que l'envolta. Té un campanar de doble espadanya, com a prolongació de la façana oest. Està format per tres pilars sense coronament que configuren dues obertures per a la col•locació de campanes. L' ermita ha estat restaurada i la porta de la façana sud modificada.
L'estructura del temple permet datar la seva construcció vers el segle X. Posteriorment cap al segle XII, es va realitzar una reconstrucció. Durant l'Edat Mitjana, va ser una de les cinc parròquies que formava la demarcació territorial del monestir de Sant Cugat. Els seus límits parroquials incloïen totes les terres i masies de la riera de Rubí. Documentalment tenim notícia l'any 878, ubicada prop d'una vila dins les propietats de Sant Cugat. Degut a les pestes del segle XIV va caure en decadència. Al segle XV, la seva advocació era a Sant Feliu, Santa Maria i Sant Bartomeu. L'any 1436 va passar a sufragània de Sant Quirze de Terrassa.
La ubicació física dins del municipi de Sant Quirze del Vallès, la situa a Ponent del poble, prop de Rubí, anant per la carretera que va de Sabadell a Rubí, a mà dreta.
Actualment i des de l’any 1939, és la capella de "Les Fonts" i es celebra un aplec el dilluns de Pasqua.
Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com
Que Sant Feliuet i Sant Antoni de la Sitja, elevi a l’Altíssim la pregaria dels , amazis, illencs, gitanos, aragonesos, asturians , valencians, bascos, aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits , saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders ,.. i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.
«A qui no es cansa de pregar, Déu li fa gràcia»
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada