dilluns, 16 de febrer del 2015

ERMITA DE SANT ROC, SANT JAUME, i SANT SEBASTIÀ. MASSANES. MONTSENY JUSSÀ. LA SELVA. GIRONA. CATALUNYA

Llegia que l'any 1569 el bisbat donava l'autorització a Massanes per construir una capella dedicada a Sant Roc, Sant Jaume i Sant Sebastià, els tres sants advocats contra la pesta. Els representants del Comú, que havien fet la petició eren l’Antoni Marquès, l’Antic Pasqual, i el Gabriel Piferrer.

L'any 1600 es va obtenir permís per beneir una campana. Des del segle XVII, a Sant Roc hi vivia permanentment un ermità.
A mitjans segle XVIII consta que tenia dos altars, el de Sant Roc i el de la Mare de Déu dels Dolors.

Des de 1977, cada 11 de setembre, s'organitza una arrossada a Sant Roc, aprofitant que hi ha un parc molt ben condicionat.



La descripció tècnica ens diu ; santuari religiós situat en un turó. De planta rectangular, té una sola nau, i està capçada al davant per un absis semicircular amb coberta de volta, del segle XV. La coberta és en volta de canó, i la teulada és en teula àrab amb un ràfec simple. A la dreta té una petita capella adossada. A la façana principal hi ha la porta que anteriorment era amb arc de mig punt i dovelles, i que ha estat convertida en una porta amb arc pla, tot i conservar les dovelles. A la seva part dreta hi ha una petita finestra en arc pla i amb una reixa. A la part superior hi ha una obertura en forma d'ull de bou, protegida per una reixa. La resta d'obertures de l'edifici són rectangulars amb àmpit, llinda i brancals de pedra. Destaca el campanar d’espadanya. La façana està realitzada en maçoneria, amb algunes parts toscament arrebossades.


No podia retratar-ne l’interior perquè hi ha una protecció de filferro, darrera del reixat de la finestra de ventilació.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions al’email coneixercatalunya@gmail.com