dimarts, 24 de gener del 2017

ESGLÉSIA DE LA MARE DE DÉU DELS SET DOLORS. PALAFRUGELL. L’EMPORDANET. GIRONA. CATALUNYA

Tornava de Manresa on havia anat a proveir-me del pa nostre de cada dia que ens preparen al Forn Jorba amb la següent composició; 70% de farina de blat de moro, 30% de sèsam en gra i llevat mare; serveixen arreu del món, i son l’únic proveïdor de pa a ‘demanda’. Abans de dinar volia enllestir el post dedicata l’església de Nostra Senyora dels Dolors, situada al costat dret de l'hospital de Palafrugell *, al raval inferior, que retratava magistralment el Joan Dalmau Juscafresa


* La cita més antiga de l'Hospital de Palafrugell es troba en un capbreu de l'any 1389 dipositat a l'Arxiu Històric de Girona. L'actual edifici sembla que té el seu origen en una masia d'inicis del segle XVIII que va ser reformada per utilitzar-la com a hospital. L'hospital funcionava gràcies a donacions particulars o institucionals. L'any 1852 el municipi va sol•licitar els serveis de cinc religioses de la Puríssima Concepció per atendre els malalts. L'any 1859 l'assistència als malalts va ser assumida per les monges carmelites de la caritat Vedruna, i a partir de 1856 per les religioses de Sant Josep fins a l'any 1989.

L'edifici s'ha anat modificant i ampliant al llarg dels anys. Al bloc primitiu hi ha una església dedicada a la Mare de Déu dels Set Dolors, de façana barroca i referències clàssiques, datada de la segona meitat del segle XVIII.

En la seva darrera etapa ha fet les funcions de residència geriàtrica (des de 1983) i centre de dia (des de 1998). L'any 2009 aquests serveis s'han traslladat al nou equipament al sector del Pi Verd, de la Fundació Palafrugell Gent Gran
.

Patrimoni Gencat ens explica que l'església dels Dolors, presenta una façana de tipologia senzilla, amb una gran porta rectangular d'inspiració clàssica emmarcada per pilastres que sostenen la llinda i una petita cornises sobre sortint. Al damunt, centrada hi ha una petxina tres petits elements decoratius amb esferes, al centrals dels quals hi ha en relleu el Cor de la Mare de déu dels Dolors. Un òcul emmarcat en pedra motllurada se situa al damunt de la porta. El conjunt t es completa amb un coronament sinuós, amb un campanar de paret d'una sola obertura dintre i dos petits pinacles als costats.


La façana de l'església dels Dolors es troba arrebossada i emblanquinada.

Únicament és visible la pedra d'emmarcament de les obertures i la de la portalada d'accés.



L'església dels Dolors, que forma part del conjunt de l'hospital de Palafrugell, és un edifici bastit durant la segona meitat del segle XVIII, i presenta les característiques de les façanes d'aquell període, d'estil barroc.

Com sempre hi ha un ‘primer lector’ faré un breu resum de mi mateix; des de molt menut he volgut saber sempre la història de les coses que anava veient, diria que sóc un ‘curiós’ de tot el que hi ha al món, centrat bàsica i principalment en Catalunya ; la fredorada que estem patint, complica un xic això de voltar pel país, i l’excel•lent fotògraf i bon amic, el Joan Dalmau Juscafresa, té un bon arxiu, del que vaig fent ús per explicar-me, explicar-vos, de forma breu, el nostre patrimoni històric i/o artístic. Penso i defenso, que els catalans tenim una ‘especial obligació’ de ‘posar en valor’ aquest actiu de la nostra Nació.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com