dimarts, 2 de juliol del 2019

IN MEMORIAM. CAPELLA DE SANTA ANASTÀSIA DE CAN CERVERA. VEINAT DE VILA-SECA. MONTSENY. EL VALLÈS ORIENTAL/MONTSENY

El Joan Dalmau Juscafresa em feia arribar un parell d’imatges de la capella de Santa Anastàsia de Can Cervera, al veïnat de Vila-seca al terme de Montseny.



Llegia que la família Cervera té una historia documentada de més de 800 anys.

La Casa Cervera s'ha dedicat des de sempre als treballs tradicionals del camp, la fusta i llenya dels seus boscos, la cria de bestiar, el carbó vegetal, el gel natural, etc.... Actualment sense oblidar les feines de sempre, dedica al turisme rural unes autèntiques cases rurals.
Des de fa més de 80 anys, gracies a la seva privilegiada situació en el Montseny, és un dels càmping pioners de Catalunya.

A http://www.campingmontseny.com/memorandum.htm ; trobava , la petita ermita rural de Santa Anastàsia es trobava situada dalt d’un turó a l’extrem de la serra de Navall, envoltat per la Tordera, on en aquest punt dibuixa una forta girada després de deixar els massisos del Matagalls i les Agudes. El domini visual des d’aquest punt és immillorable, doncs el turó es troba situat al bell mig del massís, amb vistes als blocs muntanyosos de Turó de l’Home i Matagalls, al coll de Sant Marçal i al camí transhumant que creuava el Montseny pel Pla de la Calma i Collformic.

Les restes de l’antiga església es troben darrera els masos de can Cervera i can Juvany, prop del lloc anomenat El Castellot, on anteriorment s’havia situat el punt fortificat o castell de Miravalls, que juntament amb el de les Agudes formava part del patrimoni arquitectònic militar de la família Sesagudes.

La capella rural de Santa Anastàsia, fou destruïda en els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTM de la II República, fet ignominiós que els guanyadors qualificàvem com ‘Guerra Civil’, i que una part de la Jerarquia nacionalcatòlica denominaria ‘Cruzada’, passat el conflicte bèl·lic la capella fou abandonada, quan a la descripció , diuen que era una construcció religiosa d’època romànica, probablement del segle XII.

Vista de la capella. fotografia de Montserrat Viader i Crous.1982

Santa Anastàsia va tenir culte fins al 1936, i després va quedar abandonada, fins que fou destruïda pels volts de 1945.

Pel que fa a la documentació, no trobem cap dada escrita que faci referència a la capella fins ben entrada l’època moderna.

El 1776 consta que era propietat del comú de la parròquia i terme de Montseny (Anglada, 1991).

Sou pregats de fer-nos arribar imatges i dades d’aquesta capella a l’email coneixercatalunya@gmail.com