dijous, 4 de juliol de 2019

IN MEMORIAM DE LA CASERNA MIILITAR DE VALLS. LA TARRAGONA SOBIRANA

Havia trobat una postal de l’Arxiu Josep Olivé Escarré ( Sant Llorenç Savall, 2 de mai de 1926 + Castellar del Vallès, 6 de maig de 2019 ) , Plaza del Cuartel. Es retolava en llengua castellana perquè com deia el ‘Rei Mentider ‘ "A nadie se le obligó nunca a hablar en castellano”
https://www.elnacional.cat/es/efemerides/marc-pons-juan-carlos-i_153012_102.html


La postal és anterior a juliol de 1934, data en que s’enviava.

La imatge per dir-ho de forma ‘políticament correcta’ s’assembla com un ou i una castanya, a la descripció de Patrimoni Gencat :
http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=2412

La tipologia del Quarter respon a les característiques comunes que aquest gènere de construccions van adoptar en el segle XVIII (cas, per exemple, de Reus i Barcelona): planta quadrada amb un pati central, planta baixa i pis, ocupat interiorment per una galeria que dóna al pati.

La planta baixa es destinava a la infanteria i el primer pis a la cavalleria. La teulada presenta lluernes en forma de balcó, iguals a les d'un sotabanc.

De l'edifici, bastit en pedra, quedaren sense construir els dos cossos laterals. L'actual edifici, molt modificat, presenta una façana de composició horitzontal formada per cos central, on es situa la porta d'entrada, dos cossos més elevats en els angles, i dos panys que unifiquen el conjunt.

La tipologia del Quarter respon a les característiques comunes que aquest gènere de construccions va adoptar en el segle XVIII (cas, per exemple, de Reus i Barcelona): planta quadrada amb un pati central planta baixa i pis, ocupa interiorment per una galeria que dóna al pati. La planta baixa es destinava a la infanteria i el primer pis a la cavalleria. La teulada presenta lluernes en forma de balcó, iguals a les d'un sotabanc. De l'edifici, bastit en pedra, quedaren sense construir els dos cossos laterals.

L'actual edifici, molt modificat, presenta una façana de composició horitzontal formada per cos central, on es situa la porta d'entrada, dos cossos, més elevats, en els angles, i dos panys que unifiquen el conjunt.

http://www.diputaciodetarragona.cat/marc/web/diputacio-de-tarragona/valls/antic-quarter

El terreny del Quarter havia pertanyut al Priorat del Lledó.

Arran de la desfeta del 1714, els Ajuntaments de totes les poblacions on hi havia destacaments de tropes estaven obligats a allotjar-les.

El 2.9.1749 una Reial Ordre del Govern Central ordenà la construcció de casernes en les poblacions de certa importància, entre els quals es comptava Valls.

L'edifici va ser aixecat per la Vila i construït cap a mitjans del segle XVIII sota la direcció d'enginyers militars. En temps de Carles III, aproximadament del 1780 al 1790, van interrompre's les obres.

A partir del 1941 s'hi hostatjà l'Escola del Treball, i des de l'any 1945, la revista Cultura hi té la seva redacció.

Des de l'any 1955 adopta el nom de l'escriptor de Valls Narcís Oller Moragas (Valls, 10 d'agost de 1846 – Barcelona, 26 de juliol de 1930).

L'any 1957 l'edifici va ser adaptat com a Institut de Batxillerat.

El mes de setembre de l'any 2000 es comença a construir el nou Institut al barri del Fornàs de Valls, una vegada finalitzades les obres es trasllada el centre i l'edifici de la plaça del Quarter resta abandonat.

El curs escolar 2004-2005 s'hi va traslladar provisionalment l'escola Enxaneta, mentre es duien a terme els treballs de rehabilitació de l'edifici del convent del Carme, seu d'aquesta escola.

Finalment, el curs 2014-2015, torna definitivament a la seva seu, al rehabilitat Convent del Carme.

Podria tractar-se d’un altre edifici?.