divendres, 28 de febrer del 2020

VIATGES A LA CARTA. L’ASSUT DE TIVENYS I EL CANAL DE L’ESQUERRA DE L’EBRE.

El 21.02.2020 abans de dinar a Lo Parque de Tivenys, ens arribàvem fins a l’assut i al comanament del canal de l’esquerra del Ebre , el Pere Albert Carreño ( Barcelona, 1948), el Juan Navazo Montero ( Sabadell, Vallès Occidental, 1950 ), i l’Antonio Mora Vergés ( L’Argentera, el Camp jussà de Tarragona, 1951 ), al que qualifico en ocasions com el grup de Sant Llorenç perquè en aquesta població viu el Pere Albert Carreño, i en ocasió de l’herència del final Josep Olivé Escarre, ens hem integrat la resta del grup.



Llegia que el Canal de l'Esquerra de l'Ebre és un canal de reg que transcorre paral·lel al riu Ebre, pel seu marge esquerre, a la comarca del Baix Ebre.


Va ser inaugurat el 5 de maig de 1912 amb l'assistència d'Alfons XIII.

Arran de les obres d'excavació el novembre de 1910 va descobrir-se un vil·la romana a la partida de Barrugat (Bítem, Tortosa).

El canal neix a l'assut de Xerta, a la part de Tivenys, on hi ha una columna en record del seu autor, i discorre pels municipis de Tortosa, l'Aldea i Deltebre i té la particularitat que travessa la ciutat de Tortosa per sota de les avançades de Sant Joan i dels fortins d'Orleans amb una longitud d'entre 1.800 i 1.900 metres sota terra. A la seva sortida sud, vora l'estació del ferrocarril de la ciutat, hi ha una placa honorífica a l'enginyer Rafael Izquierdo Jauregui (Castrillo de la Reina, Burgos, 1873 - Madrid, 10/05/1911) autor del canal.


Poseu Tivenys, Tortosa, l’Ebre jussà, Tarragona, Catalunya a la vostra agenda per aquest any 2020

Tal com va tot plegat, canvi climàtic, coronavirus,..., fer plans a llarg termini nio embla massa lògic, oi?.