dijous, 28 d’octubre del 2021

ASIL JOAN SURÍS LLORENS. SANT FELIU DE GUIXOLS. L’EMPORDÀ JUSSÀ.

  

Joan Surís Llorens va néixer a Sant Feliu de Guíxols el 1800 i emigrà de jove a l’Havana, on aconseguí fer-se ric i va morir el 1855.


 En el seu testament va deixar una important suma de diners en benefici de les famílies més pobres de la seva vila natal.


La junta que administrava el llegat de Joan Surís va decidir l’any 1893 la construcció d’un asil per a ancians pobres i infants desemparats.




La primera pedra del nou edifici, projectat per l’arquitecte General Guitart Lostaló (Gràcia, 1859 – Barcelona, 1926, es va posar el 3 d’agost de 1904.




http://arxiumunicipal.guixols.cat/attachments/arxiu_guixols_enigmes_ganxons_guia.pdf

https://guixolsdescobreix.com/sabies-que/197-la-residencia-suris-es-va-construir-sobretot-per-als-infants-orfes-o-desemparats.html

https://www.socsantfeliudeguixols.com/leixample/


Patrimoni Gencat en fa aquesta descripció ;  Edifici civil. Després d'algunes modificacions ens trobem amb una construcció de planta i pis, format per una distribució completament ordenada i simètrica on actua d'eix l'entrada amb un gran finestral.


D'aquest nucli central parteixen dues construccions laterals iguals formades per tres finestres verticals amb dues obertures cadascun, units al primer pis amb la planta baixa per maó vist, accentuant l'ascensionalitat , per trancar la monotonia de l'horitzontalitat.


L'estructura acaba en una teulada de teules vermelles que va seguida per una tímida balconada.


Completant el conjunt arquitectònic encara queden dos cossos més lateralment, afegits respectant l'ordenació de l'edifici.


No fa esment de la capella/ oratori, com és mal costum. Ho demanarem al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín ) , i a fundaciosuris@fgsuris.cat




La resposta del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ) em confirmava que l’advocació de la  Capella, era la de la  Marededéu dels Desemparats, recordem  que la residència inicialment  va ser gestionada  per  Germanes dels Vells Desemparats