dijous, 18 d’agost del 2022

ESGLÉSIA (I MAS) DE SANT DEL MARTÍ FORN DE VIDRE. LA JONQUERA. L’EMPORDÀ SOBIRÀ

 

Llegia, construïda en el segle X.

Va ser  reconvertida en casa de pagès – avui abandonada -  i l'interior ha estat dividit en dos pisos tot i que conserva l'estructura original.

 


Francesc Montsalvatge i Fossas (Olot, 28 d'agost de 1853 - Girona, 30 de juny del 1917) recull la tradició segons la qual aquesta església seria manada construir per Carlemany després d'una derrota sobre els sarraïns a Rosselló. Aquest fet al·ludeix a la fundació d'esglésies per part de Carlemany; fenomen relativament freqüent a la tradició catalana de l'època i el trobem també en relació a d'altres esglésies: santa Maria del Camp (Garriguella) i Sant Martí de Fenollar (Vallespir). S'hauria de contextualitzar dins d'aquella exaltació tant política com religiosa a la que fou sotmesa la figura del rei carolingi que arribà a convertir-se en un personatge mític i llegendari.


Joan Badia i Homs ( Palafrugell, 9 de maig de 1941 ) , per contra, data aquest temple del segle X.


 Pensa que es tracta d'un edifici força interessant degut a que les esglésies amb capçalera tripartida que es conserven a Catalunya són d'èpoques més tardanes.


 L'església mostra un patent primitivisme degut a la planta irregular de la seva capçalera.


 S'ha al·ludit a la possibilitat que l'església fos dedicada a la trinitat degut a la presència d'un oratori, tot i que d'època molt tardana, i sobretot, pel tipus de capçalera trilobulada.




https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-marti-del-forn-del-vidre-la-jonquera


L’any 2004 el PSOE, amb José Luis Rodríguez Zapatero (Valladolid, 4 d'agost de 1960) començava la “ desamortització social “ amb el silenci còmplice dels partits que es reivindiquen com  “ democràtics”, dels sindicats, i de tots els “ Defensors del Poble”, la corrupció endèmica i sistèmica, i la idiòcia de les elits polítiques, han comportat hores d’ara l’empobriment sever, i la pèrdua dels drets socials d’un terç llarg de la ciutadania, les perspectives de futur son MOLT dolentes, per això, malgrat els preus desorbitats dels carburants, de l’electricitat, del gas, de la cistella de la compra,...., us recomano que aprofiteu aquest estiu per voltar Catalunya, no és gens impensable, que anys a venir això, ho puguin fer només alguns privilegiats.


Com em deia un bon amic, a que està esperant la gent per sortir al carrer ?.