dimarts, 30 d’agost del 2022

IN MEMORIAM. ESCOLA PÚBLICA DE VILALL0NGA DE TER. EDIFICIS ESCOLARS ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA DEL RIPOLLÈS

 

Fa anys que maldem per confegir un inventari dels edificis escolars anteriors i/o coetanis de la dictadura franquista a Catalunya. El tema, en aquest dissortat reialme, on l’estultícia, la corrupció i la idiòcia, son “ senyals d’identitat” no desperta – dissortadament – passions.


Malgrat això, tenim força material que posem a disposició de les persones i/o entitats que vulguin completar l’inventari d’edificis d’almenys la seva comarca.


Ens en manquen moltes, us demanem – si cal de genolls - que us afegiu a la nostra recerca, esperem les vostres imatges i dades a l’email castellardiari@gmail.com


Trobem a faltar en bona part de les pàgines dels centres escolars dades històriques relatives a l’edifici.


Val a dir que la presencia en aquesta comarca de persones foranes, ajuda poc a la nostra tasca, per això , si cal, preguem als aborígens un major esforç.


En molts aspectes, Catalunya és dissortadament un poble mesell.


En aquest estiu curull d’incendis forestals constato que TOTS ELS INCENDIS SON PROVOCATS.

Alguns per acció, i els més per OMISSSIÓ


Facebook em diu que faig masses publicacions de caire cultural en llengua catalana, i m’adverteixen de suspensió.


Llegia  que  l'any 1916 l'Ajuntament de Vilallonga de Ter inicia els tràmits per a la construcció d'una escola pública. Fins aquell moment les aules estan situades en locals mancats de les condicions òptimes per a l'ensenyament. El consistori encarrega la redacció del projecte d'"Escuelas elementales para ambos sexos" a l'arquitecte Juli M. Fossas Martínez, (Barcelona, 1868-1945) , que el lliura l'any 1917. L'edifici fou inaugurat a finals de 1918.

 


El mal estat de conservació de l'edifici porta a pensar en el seu enderroc i en la construcció d'un nou equipament, i  l'any 1963 l'edifici modernista és enderrocat.

 

L'any 1962 l'arquitecte Josep Maria Pla Torras ( 10-9-1933/ + 8-2- 2020) projecta la nova escola, o Escola Nacional de Vilallonga de Ter, actualment CEIP La Daina (integrat a la ZER La Vall del Ter). https://www.diaridegirona.cat/opinio/2020/02/20/josep-maria-pla-torras-48739943.html

 

 De la memòria històrica se’n parla molt – massa - , i dissortadament per a la seva recuperació, no es fa quasi res.