dilluns, 15 d’agost del 2022

SANT FELIU DE BRUGUERA. RIBES DE FRESER. EL RIPOLLÈS.

 

El Jordi Vila Juncá, pública  fotografies de Sant Feliu de  Bruguera, poble (1.200 metres d’altitud ) del municipi de Ribes de Freser , a la comarca del Ripollès) situat al vessant occidental del Taga, a la capçalera de la riera de Bruguera, afluent, per l’esquerra, del Freser; Formà municipi fins a mitjan segle XIX





L’església parroquial de Sant Feliu era inicialment  romànica, desprès de les ampliacions i les profundes modificacions, podem dir que només sha conservat una part de labsis sobrealçat i una altra del campanar.


Tots els paraments i les voltes interiors apareixen enguixats i laparell només es visible des dels exteriors, dels quals el de labsis ès totalment llis, amb carreus ben tallats i col·locats, mentre que el mur del campanar a la façana de llevant és fet de carreuons.

 


Fotografia del Jordi Contijoch Boada

A la part inferior sentreveu una portalada duna arcada tapiada i de maçoneria amb menudalls a les parts superiors. Tota la resta de laparell ja pertany a àpoques mes modernes, i no hi són visibles més vestigis romànics, que poden ésser datats dins el segle XII

Quan al topònim Bruguera, on li atribueix el significat “ lloc on hi ha abundància de Bruc “,  el Jordi Vila Juncá ens ho podrà confirmar.