dijous, 29 de juny del 2023

IN MEMORIAM. SANTA MAGDALENA DE FAIA. GISCLARENY. EL BERGUEDÀ SOBIRÀ.

 




La Josefina Casadesús Bascompte, publica fotografies de l’esglesiola quasi enrunada de Faia, al terme de Gisclareny a la comarca del Berguedà sobirà  advocada a Santa Magdalena.

Llegia que Joan Serra i Vilaró (Cardona, 24 de març de 1879-Tarragona, 27 d'octubre de 1969) eclesiàstic,  historiador i arqueòleg català , defensa que era   la capella del castell de Faia.  

La primera referència documental que ens apareix del lloc data de 1288 quan era sufragània de Sant Martí del Puig.

Posteriorment el 1397 quan el donzell Guillem d'Espasèn que residia a Bagà en prestava servitud.   

Hom pensa que aquí estaria l’origen de la Fia-faia  festa que es celebra en la vigília de Nadal i que ens recorda la baixada dels senyors de Faia a Bagà il·luminats amb torxes fetes de “Cefalaria Leucatha”o fia faia per assistir a la missa del gall a Bagà i il·luminar-se amb faies.

La festa fou declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la  Unesco l’1 de desembre de 2015

Les faies són fetes amb una herba anomenada Cephalaria leucantha, a la qual s'atribueixen certs poders purificadors i que s'ha anat a recollir al bosc una setmana abans. L'herba és trenada formant unes toies d'un a quatre metres de llarg i un gruix, de si fa o no fa, un pam (de 15 a 30 centímetres).

La família Faia és documentada des del 1254 , data en la que apareix un Berenguer de Faia,  qui molt possiblement feu bastir la torre i l'església romànica de Santa Magdalena.

El seu fill és Guillem Ramon de Faia, testimoni en un document atorgat per Galceran de Pinós a favor de l'arquebisbe de Tarragona i referent a uns heretges de Gósol l'any 1256.

El llinatge es perd a finals del segle XIV.

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/3343

http://indretsescbergueda.blogspot.com/2013/07/conjunt-de-faia-gisclareny-bergueda.html

Que Santa Magdalena, la primera persona que vaig reconèixer al Crist ressuscitat,  elevi a l’Altíssim la nostra pregaria, Senyor; allibera al teu poble.