divendres, 23 de juny del 2023

IN MEMORIAM. ALBARELLS. ARGENÇOLA. L’ANOIA QUE EL TEMPS D’ENDUGUÉ.

 

El Victoriano Torres Bermudez,  publica una foto  antiga ; ruïnes de la casa forta d'Albarells. Argençola. Anoia.



No cita la font, no és però, dels Fons Estudi de la Masia Catalana:

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/search/searchterm/argen%C3%A7ola


No forma part de la relació de “ monuments “:

https://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_monuments_d%27Argen%C3%A7ola


El Mapa de Patrimoni en diu :

https://patrimonicultural.diba.cat/element/casa-dalbarells


En aquest edifici de planta quadrada, pràcticament en ruïnes, situat a la part alta del nucli d'Albarells, cal destacar-hi alguns elements que es troben a la façana d'ingrés a l'edifici orientada l'est. També però alguns elements just davant d'aquesta.


La façana, alçada amb carreus irregulars de pedra, i disposats horitzontalment , és de grans dimensions. Un gran portal adovellat de mig punt, dona accés a l'interior. Es curiós que en aquesta façana, no hi trobem cap obertura, i solament petites espitlleres. Un altre aspecte curiós, són el gran nombres de cavitats corresponents a l'encaix o encastat de bigues d'edificis adossats. La coberta s'observa, que havia crescut en alçada pel nord, ja que el ràfec sud, es més baix que el que el nord.


Però el que potser cal destacar més, és l'accés cap aquesta entrada. Un pont amb dues arcades de mig punt unia la casa amb l'exterior. No s'aprecia la part inferior d'aquest, ja que actualment resta colgada per la runa de part de l'edifici.


I al Catàleg de masies :

https://www.argencola.cat/images/pdf/1306-PEM-ARGENCOLA-15-Memoria-normativa-fitxes.pdf


Antic nucli d'habitatges construïts al voltant de l'antiga Casa d'Albarells. Actualment només resta sencera la masia de Cal Morera, al sud del conjunt, i una casa de recent construcció (Cal Parada) que són objecte de fitxes independents.


La Casa d'Albarells, que era el centre del nucli, és de planta quadrada i de grans dimensions, amb la façana principal orientada a l'est. Alçada amb carreus irregulars de pedra, disposats horitzontalment. Té un gran portal adovellat de mig punt que dóna accés a l'interior. En aquesta façana no hi ha cap obertura i únicament petites espitlleres. Un altre aspecte curiós és el gran nombres de cavitats corresponents a l'encaix o encastat de bigues d'edificis adossats.


La coberta s'observa que havia crescut en alçada pel nord, ja que el ràfec sud, és més baix que el nord. Però el que potser cal destacar més, és l'accés cap aquesta entrada. Un pont amb dues arcades de mig punt unia la casa amb l'exterior. No s'aprecia la part inferior d'aquest, ja que actualment resta colgada per la runa de part de l'edifici.


 La resta d'estructures dels altres habitatges estan quasi a terra. Segons la propietat hi havien els següents habitatges: cal Chaco, cal Tricus, cal Arsis, cal Llop, cal Torralbas, Ca la Griseta i cal Sec.


Cal felicitar al Consistori d’Argençola pel seu esforç en documentar el Patrimoni Històric i/o Artístic.


Argençola no patia els efectes de les “ llistes fantasmes” que hanpropiciat la presència d’elements no democràtics en bona part dels consistorisde Catalunya


Quan al topònim Albarells:

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=1029