diumenge, 25 de juny del 2023

IN MEMORIAM. EL SARCÒFAG DE JOSEP D’AMAT DE PLANELLA I DESPALAU A LA FAÇANA DE L’ESGLÉSIA DE SANT VICENÇ A CASTELLBELL I EL VILAR. EL BAGES

 

Llegia que Josep d'Amat de Planella i Despalau (Barcelona, 1670 — Barcelona, 1715) participà en la defensa del Setge dels francesos sobre  Barcelona de 1697,amb el grau de capità de la coronela, anys més tard però, manifesta la seva adhesió a Felip V,  que aixafarà Barcelona i Catalunya, ara amb la col·laboració dels francesos.

 Com a premi, Madrid si que paga – i molt bé – als traïdors ,  rebé  el Marquesat de Castellbell , títol nobiliari concedit el 1702 per Felip V a Josep d'Amat i de Planella, senyor de Castellbell. Fou aquesta una de les primers distincions nobiliàries que Felip V atorgà a ciutadans catalans fidels a la seva causa i per aquest motiu, el primer marquès de Castellbell, Josep d'Amat, s'hagué de refugiar a Vacarisses quan esclatà l'aixecament a favor de l'arxiduc Carles.

L’any  1924 Alfons XIII li uní al títol el rang de Grandesa d'Espanya.

Encara al segle XX eren possessions dels marquesos de Castellbell el castell de Castellbell, el Palau Maldà a Barcelona i el Palau Falguera a Sant Feliu de Llobregat, entre altres

En els dies foscos que seguien a l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco  contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, el seu sarcòfag  que estava situat a la paret de la façana   de Sant Vicenç de Castellbell,  a Castellbell i el Vilar ,  fou destruït.  Imaginem la que també l’edifici de l’església devia patir danys, oi?.



Fotografies publicades pel  Marcel·li Puigdellivol Prat.

D’aquest fet no en teníem constància quan escrivíem :

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/03/sant-vicenc-de-castellbell-prop-del.html


Infinites gràcies al Marcel·lí Puigdellivol Prat