divendres, 26 de juliol del 2024

CAPELLA DE SANTA CATERINA D’ALEXANDRIA. MONESTIR DE POBLET. VIMBODI-POBLET. LA CONCA DE BARBERÀ

 

Manuel Genovart i Boixet (Barcelona, 25 de gener de 1895 - Barcelona, 29 de novembre de 1980) retratava l’any 1928, capella de Santa Caterina i altres edificis a l'interior del monestir de Santa Maria de Poblet.  Vimbodi-Poblet.  La Conca de Barberà.



https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecag/id/45071/rec/197

https://www.poblet.cat/ca/el-monument/capella-de-santa-caterina/

Construïda en el segle XIII —va ser consagrada el 20 de juny de 1250—, és un clar exemple d’arcaisme en arquitectura, ja que els constructors van emprar, ben avançat el segle XIII, unes formes pròpies del XII: una nau molt senzilla, de carreus tallats, amb imposta i volta apuntada, sense arcs torals, i amb finestrals de factura elegant. És una còpia, gairebé, de la capella de Sant Esteve, situada dins la clausura monàstica, del segle XII. La varen dedicar a Santa Caterina d’Alexandria, una santa molt popular a l’Edat Mitjana.


https://algunsgoigs.blogspot.com/2023/11/goigs-santa-caterina-dalexandria.html

  Que  Santa Caterina d'Alexandria    Sant Antoni de la  Sitja,  elevi a l’Altíssim la pregaria dels vimbodinencs  , amazis, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pagesos, ramaders,    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.