dimarts, 30 de juliol del 2024

ESCOLA DE NENS I ESCOLA DE NENES / CEIP JOAN ROURA I PARELLA. TORTELLÀ. LA GARROTXA

 Fa anys que anem “ recuperant “ els edificis escolars anteriors i/o coetanis  a la dictadura franquista, els caldria una fotografia de l’espai on estava abans  l’ escola , que llegim  ocupava  els baixos de la Casa de la Vila.  Aquest espai actualment és un annex del nou ajuntament. Esperem les vostres imatges a l’email castellardiari@gmail.com

Els primers tràmits daten de 1924, dos anys després l'Ajuntament adquireix el solar i el 1928 s'aprova el projecte presentat per l'arquitecte Rafael Sánchez Echevarria.

 A l'acabament de l'obra sorgeixen desacords entre l'arquitecte i l'Ajuntament, que no acceptarà la recepció de l'obra fins l'any 1933. Les noves escoles van ser inaugurades el 21 de maig de 1933.


Ens agradarà tenir noticia del lloc i data de naixemebt i traspàs  a l’email castellardiari@gmail.com de l’arquitecte Rafael Sánchez Echevarria

https://www.arquitecturamodernista.cat/autors/rafael-sanchez-echevarria

https://buscar.combatientes.es/resultados/Rafael/Sanchez/ECHEVARRIA

https://agora.xtec.cat/zerelllierca/categoria/joanrouraiparella/historia/

Vint i tres anys més tard Josep Maria Claret i Rubira (Girona, 1908-1988 )hi realitza obres de reforma que van consistir en la renovació del teulat que amenaçava ruïna imminent, l'aplacat amb pedra del sòcol de la façana, vorera a l'entrada i en els anys 90 una nova reforma les hi ha donat l'aspecte actual.

Ens calen imatges i dades de  molts d'edificis escolars anteriors i/o coetanis a la dictadura franquista,  ho acabaríem aviat, si almenys cada català ens envies una fotografia de l'escola on va anar de menut a l'email castellardiari@gmail.com . Feu-ho, Catalunya us ho agrairà. 

  Donec perficiam

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.