dimarts, 1 d’octubre del 2024

IN MEMORIAM. CAPELLA DE LLAGOSTERA DE BAIX, ADVOCADA A LA MAREDEDÉU DEL PILAR. TARADELL. OSONA.

 

La Carme Torrents i Buixó,  retratava l’any 1987,  la Capella  de Llagostera de Baix, al terme de Taradell,  construïda a finals del segle XIX i advocada a la Marededéu del Pilar.



La descripció ens diu ; un edifici de planta rectangular i de petites dimensions, que té la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. S'hi accedeix per un portal d'arc de mig punt ceràmic, tot i que originalment estava arrebossat i pintat imitant dovelles. A sobre d'aquest hi ha un petit òcul i està coronada per una estructura de forja que hauria subjectat una campana.


 L'interior és buit; té el terra de mosaic i el sostre amb bigues de fusta.

A la part posterior hi ha la sagristia, que comunicava amb la nau per una petita porta actualment tapiada.

El tractament exterior dels murs és arrebossat, que en trobar-se deteriorat permet veure el parament de pedra. La teulada és feta amb peces d'uralita.

 Davant la capella hi ha dos murs laterals i unes escales que permeten accedir-hi.

Possiblement rebia el baptisme en aquesta capella Ramon Masnou i Boixeda (Santa Eugènia de Berga, Osona, 3 de setembre de 1907 - Vic, Osona, 9 de juny 2004)  que seria  anys a venir bisbe de Vic, afectuosament anomenat  pels vigatans com en Ramon de les Cabres, ja que els seus sermons sovint parlaven del pastor que guia el seu ramat.

https://patrimonicultural.diba.cat/element/mare-de-deu-del-pilar-de-llagostera-de-baix

La secularització no té – dissortadament – aturador.