dimecres, 9 d’octubre del 2024

CAPELLA DE PUIGSEC, ADVOCADA A SANT PONÇ. SANT JULIÀ DE VILATORTA. OSONA

 

la Carme Torrents i Buixó, retratava l’any 1981, la capella de Puigsec, advocada a Sant Pon´, al terme de Sant Julià de Vilatorta, a la comarca d’Osona

https://calaix.gencat.cat/handle/10687/69610

La història de la capella , advocada a Sant Ponç, i on es venera també a Sant Josemaría  Escrivá de Balaguer ,  va unida a la del mas Puigsec, i les primeres notícies de la capella corresponen a l'any 1.687, tot i que és possible que anteriorment existís un temple romànic.




https://www.flickr.com/photos/1c3vic/albums/72177720316861910/with/53713855749

A principis del segle XX, el mestre d'obres Miquel Pallàs  Sala (1876-1943)  va executar l'ampliació del temple, construint el panteó lateral,  i també  el porxo modernista d'arcs parabòlics i l'arc d'entrada a la casa

https://www.arquitecturamodernista.cat/autors/miquel-pallas-sala

El dia 11 de maig s'hi celebra l'aplec de Sant Ponç i s'ofereix un panet als assistents. Aquest aplec es relaciona amb l'antiga tradició de l'amoïna del pa per a la fundació testamentària.

Llegia de l’ Aplec de Sant Ponç a Sant Julià de Vilatorta (Osona) - se celebra l'11 de maig a la casa pairal de Puigsec on el sant, patró dels herbolaris i apicultors, hi té una capella dedicada i que és lloc de referència i devoció per als vilatortins. La gent arriba en mica, uns amb cotxe i altres a peu. Uns segueixen la traça de l’antiga processó que pujava per la sinuosa carretera dels xiprers i altres enfilen per la drecera. S'hi fa el ritual de la benedicció del terme des del pedró. A la capella, s'oficia la missa dedicada al sant que acaba com és costum amb el cant col·lectiu d’unes estrofes dels Goigs de Sant Ponç. A l’entrada de la casa pairal hi ha unes saques amb els panets per ser beneïts i repartits a tots els assistents. Com és habitual la celebració compta amb la presència de membres de la família Sitjar de Togores Calvo, de la casa pairal de Puigsec.

https://www.mesosona.cat/ca/cultura/la-capella-de-sant-ponc-celebra-el-tradicional-aplec-del-pa/1/7383

https://www.vilatorta.cat/actualitat/noticies/2018-05-17-mes-de-200-persones-a-laplec-de-sant-ponc.html#

https://www.flickr.com/photos/1c3vic/albums/72177720316861910/with/53713855749

https://opusdei.org/es-es/article/12-fama-de-santidad/

 Que Sant Ponc   i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels vilatortins ,  vigatans ,   taradellencs ,  gurbetans ,   masiencs ,      riuprimerencs , osonencs,  moianesos,  vilanovins,  camarasins ,  agerencs , pallaresos , viladamatencs ,   vilabertranencs ,   besaluencs ,      medionencs,   font-rubinencs ,  sabadellencs, corberencs ,    font-rubinencs   , santquirzencs ,   amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians ,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders , menors estrangers no acompanyants, victimes de tràfic de persones, victimes del narcotràfic, victimes del lawfare,  exiliats polítics ..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

Preguem també a Maria que com havia fet  a les Noces de Canà,  explicant a Jesús " no tenen vi",  faci  una ullada a aquest món nostre, Palestina, Ucraïna, Àfrica, Amèrica del Nord i del Sud, Rússia, Xina, Índia, España, ..., s'adrecés novament , ara per dir-li  " no tenen Pau" 

El 30.5.2024 , s’aprovava l’amnistia, els “ caïnites “, ho tenen clar SI al narcotràfic, SI al tràfic de persones, SI a la corrupció,  NO  als drets de les dones, NO al drets de les minories, NO a l’amnistia, NO a la democràcia, NO, als menors estrangers no acompanyats, .. NO,NO,NO,...

María Isabel Perelló Doménech (Sabadell, Barcelona, 18 de març de 1958) ha estat escollida Presidenta del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, del Reino de España,  fent un clar oxímoron, se la qualifica de “ progressista “ .  Si aconsegueix que el seu col·lectiu faci la feina per que la se’ls retribueix generosament,  ja serà un miracle. 

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.