dijous, 10 d’octubre del 2024

MAREDEDÉU DE ROMERIA. MIERES. LA GARROTXA

 L’Olga Sacrest i Roca, retratava l’any 1988, la  Capella de laMarededéu de Romeria ,  un edifici ubicat al barri més antic de Mieres, anomenat la Cellera, a l’interior de la vila. De la seva existència, ja n’hi ha constància a l’any 878, amb la grafia de “Romzentila”, per un privilegi atorgat , per l’emperador franc Carles el Calb, a favor del Monestir de Sant Benet de Banyoles.

L’església de la Marededéu de Romeria és citada per primera vegada en una butlla del papa Benet VIII a l’any 1017. Actualment està considerablement reformada, conservant però, vestigis del romànic.

 La imatge de la verge és una còpia de l’antiga del segle XV, desapareguda en els dies foscos que seguien a l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC  de la II República.

La III República haurà d’agrair els esforços de l’Àngel Cristo (junior)

https://algunsgoigs.blogspot.com/2011/12/goigs-la-mare-de-deu-de-la-romeria.html

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/10005

Capella dedicada a la Verge de Romeria i que dona nom al barri. És d'una sola nau, absis carrat i cobertes de creueria molt ornamentades. La porta d'ingrés està orientada a ponent i conserva la següent llinda: "17 AVE MARIA 32".

La notícia més antiga que disposem d'aquest temple és de l'any 1017, en la butlla del Papa Benedicte VIII, on es confirma la possessió del monestir de Sant Esteve de Banyoles sobre aquest lloc i s'esmenta que hi ha una església dedicada a la Marededéu  amb el nom de "Romzilia".

 L'any 1308 era esmentada com "Romeria" i el 1320 pren la forma actual de "Romeria".


A l'interior es venera una imatge a la Verge entronitzada i coronada, amb la mà dreta sostenint un objecte que va desaparèixer, mentre que amb l'esquerra sosté el seu fill que està assegut sobre el genoll. Aquest beneeix amb la mà dreta i amb l'esquerra agafa la bola del món.

Mieres,  la Garrotxa, Girona,  Catalunya,  disposen – encara – d’un interessant Patrimoni Històric, que cal documentar amb rigor, i que és sens dubte el  nostre MILLOR  actiu .

Hi ha un públic per aquest turisme de “ cultura”  que espera amb ànsia poder gaudir de les “ ciutats humanes “ de Catalunya.

El turisme de sol, alcohol – i altres excessos – està bé, i molt bé a Barcelona i al litoral.

El món viu un moment especialment complicat, per aquesta raó,  aprofitem per deixar constància de les víctimes  del  genocidi jueu,  del tràfic de persones , del narcotràfic, de la corrupció endèmica i sistèmica, de la desatenció sanitària  i social que per manca de recursos econòmics - regalats pels " caïnites "  a les classes " altes" del REINO - ha fet augmentar a Catalunya la mortaldat i la morbiditat,   .... ,

 La reinstauració del virregnat  no és una bona noticia per a Catalunya

Senyor, teva és la venjança.