divendres, 18 d’octubre del 2024

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE VALL-LLOBREGA, ADVOCADA A L’APÒSTOL SANT MATEU. L’EMPORDÀ JUSSÀ

 

La Maria Àngels Monte i Ochoa de Aspuru ,  de la que ens agradarà tenir noticia de lloc i data de naixement i de la seva peripècia vital a l’email castellardiari@gmail.com , retratava l’any 1989, l'església parroquial de Vall-llobrega , situada al Raval de Baix o de Mar, també conegut amb el nom de barri de l'Església.



 https://calaix.gencat.cat/handle/10687/65457

Patrimoni Gencat la descriu com  ; edifici d'una nau amb dues capelles laterals, capçalera poligonal i teulada a dues vessants. La volta és d'aresta. La façana d'accés presenta com a element més remarcable la llinda de la porta, amb una inscripció en llatí. A la part central d'aquest parament hi ha un petit òcul, i a la part superior un gran campanar de paret de dos arcs de mig punt.

Al nucli hi ha també l’església “ vella”, amb la mateixa advocació:

https://www.vall-llobrega.cat/index.php/poble/llocs-dinteres?view=article&id=16&catid=10

L'església nova de Sant Mateu va substituir l'església vella, situada al raval de Dalt, prop de can Sabat. 

S'explica  que un diumenge, quan els feligresos d'aquella antiga capella -modernament restaurada- es disposaven a oir missa, es va sentir el bel d'una cabra blanca que venia de la muntanya i que va fer que tothom sortís de l'església per veure-la, Aleshores la volta del temple es va esfondrar sense que ningú resultés malmès. 

Que la volta va caure és del tot cert. Això degué passar a mitjan segle XVII. 

Aleshores es va decidir fent una església nova, a la part baixa del terme, en lloc de reparar l'antiga, situada en un lloc gairebé despoblat.

Si existeixen, ens agradarà rebre’n a l’email castellardiari@gmail.com un  exemplar dels Goigs.

Que l'apòstol Sant Mateu, elevi a l'Altíssim la nostra sempiterna pregaria, Senyor, allibera el teu poble !!!!