dijous, 25 d’abril del 2013

CAPELLA DEL PARE CLARET. RIBERA D’ONDARA. LA SEGARRA

El Tomàs Irigaray lopez, i l’Antonio Mora Vergés, tenim una llarga experiència pel que fa a visitar llocs i edificis històrics i/o monumentals, sovint en un estat deplorable, la visió però del Mas Claret, ens havia colpit; ningú racionament pot entendre l’abandó d’una propietat com aquella.

Ens aturaríem encara per retratar prop del torrent, l’edifici de planta rectangular, d’una sola nau i coberta a doble vessant, convertit avui en capella del Pare Claret. A la seva façana principal hi ha la porta d’accés, estructurada a partir d´un arc rebaixat realitzat amb cantells de maó. Per sobre d’aquesta hi ha una fornícula amb el bust del pare Claret.



Ambdós costats de la porta d’ingrés. hi ha una finestra que també presenta una estructura d’arc rebaixat i està realitzat amb els cantells de maó. El parament de l’edifici és paredat.

Aquest conjunt es completa amb la presència d’una creu monumental de 3 metres que s’alça darrera de la capella, passat un petit bosc de pins, i està feta amb pedra i constituïda per una graonada, sòcol, fust i creu. A la cara frontal del sòcol hi troben una placa amb l’ inscripció "ALS MÀRTIRS CLARETIANS" i en el seu fust hi ha la imatge de Maria amb al nen Jesús.

La crònica històrica ens explica : En un petit bosc plantat de pins que hi ha al darrera de l'actual capella, van ser afusellats 20 pares claretians i el mosso de la finca del Mas Claret, el 19 de novembre del 1936, una vegada s'havia recollit tota la producció agrícola del mas. En record d'aquest fet, es va plantar un petit bosc i al final d'aquest, s'hi va erigir una creu en memòria seva. A pocs metres d'aquesta creu, hi ha un placa amb els noms de les 20 persones que van morir. Un cop passada la Guerra Civil, els pares Claretians es van vendre part d'aquesta finca i actualment conserven en propietat, la part arbrada del torrent i un cobert que actualment s'ha convertit en la capella del Pare Claret, fundador dels pares claretians.