dissabte, 4 de maig del 2013

ERMITA DE SANTA ELENA D’ÀGER. LA NOGUERA

El Tomàs Irigaray Lopez, i la Carmen Toledo Cañadas, seguien la petjada experta del Joan Farré Farré, sherpa emèrit de les terres de la Catalunya interior , del ‘forat negre’, i retrataven l’ermita de Santa Elena d’Àger , considerada des del segle XV - data en que tothom coincideix en que s’aixecava - en el lloc de benedicció del terme.

Des d’aquella data no trobava cap referència a Santa Elena – de la que no en diu res l’enciclopèdia de ‘Barcelona’ -. Àger, necessita un Catàleg del seu Patrimoni Històric i/o Artístic, i si ens hem de creure que Francisco Franco Bahamonde (Ferrol, conegut del 1938 al 1982 com Ferrol del Caudillo, 4 de desembre del 1982 ) moria efectivament a Madrid, el dia 20 de novembre de 1975, està més que clar, que les explicacions per no tenir-lo – encara – son excuses de mal pagador.

La descripció tècnica ens explica : ermita amb absis semicircular i volta de canó rebaixada, molt modificada en la darrera restauració – no ens diu en quina data es duia a terme, i no en trobàvem cap referència enlloc - .



La coberta de lloses de pedra i teula àrab ha estat substituïda per unes plaques d'uralita a dues vessants sobre la volta, esfondrada. Observem que al damunt d’aquesta coberta, s’han tornat a posar teules.



La porta amb arc rebaixat està protegida pel porxo, dues finestres i dues bancades d'obra als laterals.

Els murs són de carreus reblats, arrebossats i blanquejats a la façana principal.

1970. Es conserva la tipologia original. Una creu de ferro presideix el carener a l'entrada.

Sou pregats de fer-nos arribar més informació – o d’esmenar aquesta si és del cas – a l’email coneixercatalunya@gmail.com , en la tasca de recuperar la memòria històrica, únicament podem prescindir de les Institucions politiques i dels seus servidors, als catalans ‘ de peu’ us necessitem a tots.



Us deixem un enllaç als Goigs : http://goigsdelignasi.jimdo.com/la-noguera/àger/santa-elena