dissabte, 11 de gener del 2014

LA CASA ROSADA DE CADAQUÉS. L’EMPORDÀ SOBIRÀ. GIRONA. CATALUNYA

En relació al topònim llegia de la pàgina web de l’ajuntament : el nom de Cadaqués podria provenir de l'evolució de Cap de Quers (cap de roques) degut a la gran quantitat de roques sobretot a la zona de Cap de Creus. Una altra opció és que Cadaqués deriva de “cadaquer” o “cadaquers”, que significaria bosc o boscos de càdecs, arbust que poblava tota aquesta zona costanera. Una tercera possibilitat és que Cadaqués sigui el compost de dues paraules d´origen grec, kata-kairus, que significaria port ocasional (ja que els grecs utilitzaven aquest port en les seves rutes comercials o d’expansió quan el mal temps els obligava a interrompre la navegació).

El Diccionari de l’I.E.C ens diu : Etimològicament; contracció de Cap de quers, ‘cap de roques’. En els documents medievals conviuen les grafies Cadaques i Cadaquers.

Farem encara una nova proposta : Sa pissarra (dita també licorella), característica de tota la zona de Cap de Creus, és una roca metamòrfica que té la particularitat que se pot trencar fàcilment en cares planes, en lloses. Cadaqués doncs, forma una forma sinònima de codolar. CODOLAR , lloc on abunden els còdols.

Com som gent civilitzada – i sense perjudici de donar per bona la definició que trobeu a L'Onomasticon Cataloniae del mestre Joan Coromines i Vigneaux (Barcelona, 21 de març de 1905 — Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997 ) – us atorguem a vosaltres el dret a decidir.

Preguntava a una amabilíssima senyora sobre aquesta ‘ casa rosada’ , i em deia que no en tenia coneixement, però que també com a mi, li semblava una de les ‘joies de Cadaqués’, li deia que faria una recerca i ho penjaria al coneixercatalunya.blogspot.com


Llegia que fiu feta edificar l’any 1902 per Gabriel Colom i Ferrer, Corredor de Comerç, casat amb Soledat Martí Codolar i Pascual, sobre un terreny anomenat "Lo Castell" perquè antigament hi havia hagut una torre de guaita.

La descripció tècnica ens diu ; gran casal senyorial de línies severes , amb jardí situat a l'Avinguda Rahola,11.

L'edifici consta de planta baixa, dos nivells i una torre, amb una coberta plana coronada per un terrat i la coberta de la torre és de secció piramidal. La composició de les façanes és força simètrica, trencada per les presència de dues torres, una de més prominent que l'altra. La torre principal és un element referencial i una fita visual del paisatge. Presenta una planta octogonal al llarg de tota l'alçada -des de la planta baixa fins el remat- i es conclou amb una coberta piramidal revestida exteriorment de pissarra. Els acabats exteriors estan pintats en salmó i ocre. El jardí que envolta la casa és destacable de tot el conjunt i, no es podria entendre un element sense l'altre.

L'accés a la propietat s'estableix des de l'Avinguda de Víctor Rahola, a partir d'una porta, disposada centralment per l'eix de la finca. Aquesta escalinata supera el desnivell, mitjançant la disposició, a banda i banda, de terrasses que conformen el jardí històric modernista. Al final de l'escala i centralment es troba l'edifici del Colom, amb la seva façana principal, per un té l'accés.

L'arbrat del jardí, realitzat majoritàriament amb cupresus macrocarpa, és característic d'una època determinada, entre els anys 1900 i 1920. Ara aquestes espècies, sobretot arbòries, no es planten i és per això que representen una època associada i inseparable de l'etapa en que es forma la finca.

De la Granja Vella Martí Codolar de Barcelona, llegíem que l’autoria dels jardins s’adjudica a l’Arturo Rigol; ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com – en relació a la casa rosada de Cadaquès :

1. Dades del mestre d’obres i/o arquitecte
2. L’Artur Rigol Riba , que finava el 11.12.1934 als 36 anys va ser l’autor del disseny dels jardins ?.

Us deixem uns enllaços :
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/2003/09/03/pagina-2/33164414/pdf.html?search=masclans

http://archive.org/stream/noticiashistri00barcuoft/noticiashistri00barcuoft_djvu.txt

Si volem ser una Nació, no podem tenir catalogat de forma deficient el Patrimoni Històric i/o Artístic.

La M.Mercè Compte i Barceló, em deixava un comentari

 

Molt interessant la vostra entrada i informació. Just us facilito l'enllaç al web del grup de Jardins i Jardiners de la ICEA i Institut Estudis Catalans des del qual estem recollint la historia dels jardins i jardiners, art, ciència i ofici als països catalans.


Personalment estic fent seguiment d' Artur Rigol a l'Empordà.


 En l'enllaç hi trobareu la seva fitxa que segueix activa i pendent de noves aportacions sobre la seva figura massa desconeguda del que hauria de ser.


Molt atentament,

http://jardinsijardiners.espais.iec.cat/?page_id=429


1 comentari:

MMercè Compte ha dit...

Molt interessant la vostra entrada i informació. Just us facilito l'enllaç al web del grup de Jardins i Jardiners de la ICEA i Institut Estudis Catalans des del qual estem recollint la historia dels jardins i jardiners,art, ciencia i ofici als països catalans.
Personalment estic fent seguiment d' Artur Rigol a l'Empordà. En l'enllaç hi trobareu la seva fitxa que segueix activa i pendent de noves aportacions sobre la seva figura massa desconeguda del que hauria de ser.
Molt atentament,
M.Mercè Compte i Barceló
http://jardinsijardiners.espais.iec.cat/?page_id=429