diumenge, 12 d’octubre del 2014

ERMITA DE SANTA PERPÈTUA. VILANOVA DE L’AGUDA. LA NOGUERA. LLEIDA. CATALUNYA

Ens expliquen que fou construïda l'any 1781 – amb els diners d’Amèrica - sota la protecció de Santa Perpètua – ens agradarà saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com , com arribava el culte d’aquesta màrtir de Cartago, + el 7 de març de 203 , fins aquesta raconada, que va ser durant l‘edat mitjana el centre del món - ; tots els veïns del poble de Vilanova de l'Aguda ajudaven a la seva construcció.

A l'interior de l'ermita hi havia una imatge de Santa Perpètua, que actualment es guarda en una casa del poble fins el dia de la Santa en que es portada en processó a l'ermita.

La descripció tècnica ens diu que l’edifici té la planta de forma rectangular és d'una nau, amb la teulada a doble vessant, de teula, el mur és fet de carreus de pedra, la porta d'accés és d'arc rebaixat, amb un òcul circular al capdamunt, a la part alta hi ha una senzilla espadanya amb una petita campana.


El sostre demogràfic s’assolia a Vilanova de l’Aguda al cens de 1857 amb 952 habitants, de les hores ençà tot ha estat recular i recular, 648 a darreries del primer feixisme ( Dictadura de Primo de Rivera ), 324 quan s’acabava ‘formalment’ el segon feixisme ( Dictadura de Francisco Franco ), i 237 habitants a darreries de l’any 2013, en aquesta ‘Democraciola’ – que alguns qualifiquen com ‘tercer feixisme’- en que l’estultícia i la corrupció de les elits polítiques ens han fet retrocedir quasi fins a l’edat mitjana; en el cens de 1717 Vilanova de l’Aguda tenia 288 veins.

Que Santa Perpètua , i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.