dissabte, 11 d’octubre del 2014

LA BOMBARDEJADA ESGLÉSIA DE LA NATIVITAT DE MARIA. GARCIA. RIBERA D’EBRE. TARRAGONA. CATALUNYA

El Juan Ferrán retratava la torre campanar de la que fou església parroquial de Garcia, bombardejada per revoltats feixistes – en nom de Déu – en els dies foscos que seguien a la sedició militar contra el Govern de la II República Española, des de llavors resta abandonada, tenia un retaule d'Escala-Dei, obra de Francesc Ribalta (Solsona, 2 de juny de 1565 – València, 14 de gener de 1628), que es va cremar, i un altar major plateresc.


El runam està la part alta de la població, al costat del turó on algunes fonts situen el desaparegut castell de Garcia, la descripció tècnica ens diu que és un edifici de planta rectangular amb absis poligonal. Consta d'una sola nau, amb cinc tramades separades amb arcs torals i capelles laterals, havent perdut la coberta. Estava coberta amb volta de creueria, de la qual només se'n conserven els primers trams. Els nervis descansen sobre una cornisa i pilastres, situades entre els arcs de mig punt de les capelles. La part de l'absis també està enrunada. La portalada va ser arrencada després de la guerra civil per incorporar-la a la nova església situada a la part baixa del poble. Sobre d'aquesta hi ha una rosassa. Les façanes laterals presenten quatre grans contraforts que sostenen les capelles. El campanar, de planta quadrangular i tres nivells d'alçat, es troba adossat a l'absis. Els nivells de forjat estan delimitats amb cornises, i la part superior s'obre amb pòrtics d'arc de mig punt. L'acabat exterior del temple és la pedra vista amb restes d'arrebossat, i les cantonades amb carreus escairats.



He tingut ocasió de visitar Garcia, i puc donar fe que en aquest cas la descripció tècnica és molt benèvola pel que fa a l'estat catastròfic de la bombardejada església de la Nativitat de Maria, en aquest sentit el Joan Serra Saún ens envia un parell d'imatges.