dimecres, 1 d’octubre del 2014

ESGLÉSIA DE SANTA MAGDALENA DE VILAJOAN. GARRIGÀS. EMPORDÀ SOBIRÀ. GIRONA. CATALUNYA

La Merce Mañach retratava l’església parroquial de Santa Magdalena de Vilajoan es troba situada a l'entrada del veïnat d’aquest nom, al terme de Garrigàs, a l’emportà sobirà.

La descripció ens explica que es tracta d’un edifici amb dues naus, tot i que fins els segle XI només en tenia una, i al segle XII es va afegir l'altra nau. La nau nord, la més antiga, té absis semicircular ultrapassat i la cobreix una volta de canó amb tres arcs torals.


L'absis és de planta de ferradura i la coberta és de quart d'esfera. Al centre del mur hi ha una finestra de doble biaix. Els dos murs laterals de la nau tenien tres arcs dels que es conserven els de la banda nord. Els del mur de migdia van ser destruïts per afegir-hi l'altra nau i obrir-hi formers més grans. La nau romànica que s'afegí a la banda de migdia es comunica, com hem dit, mitjançant dos arcs formeres.


La portalada s'obre en el mur lateral sud d'aquesta nau. És de dos arcs en gradació, llinda i timpà. En el timpà, en baix relleu, hi ha una creu inscrita en un cercle. En el mur de migdia es conserva la cornisa ex corbada. Aquesta nau es cobrí amb volta de canó.


Damunt la banda de ponent d'aquesta nau s'eleva el campanar, de dues arcades.