dissabte, 25 d’octubre del 2014

SANT ESTEVE DE PARETS. VALLÈS ORIENTAL. CATALUNYA

Demanava a l'Antoni Calvo Uribe alguna fotografia de l'exterior de l'església parroquial de Parets del Vallès, advocada a Sant Esteve; la tinc vista i retratada, però en el seu moment no vaig fer l'article, i això perquè en massa ocasions el llegir ens fa perdre l'escriure, oi?




La descripció tècnica ens diu que és un edifici neoromànic. La nau central es desenvolupa a partir de l'absis del segle XIII, on neix el creuer que suporta el campanar. Té tres naus de volta d'aresta separades per arcs de mig punt i capelletes laterals de volta de canó. Els vint-i-dos capitells que separen les naus historien la vida de Crist. El campanar és quadrat per tres cossos separats per arcuacions llombardes; en el segon i en el tercer hi ha buits de mig punt.








Al centre de l'absis hi ha el retaule de Sant Esteve, realitzat per Frederic Marés i Deulovol , i l'arquitecte Francesc Folguera Grassi l'any 1947.


https://www.yumpu.com/es/document/read/12237918/el-martiri-dels-temples-patrimoni-cultural-arquebisbat-de-barcelona


l' església fu consagrada l'any 1947, i venia a substituir a la vella, destruïda el 20 de Juliol de 1936, com un ' dany col·lateral' més de la sedició exitosa dels militars feixistes contra el Govern de la II República Española.



L'absis d'aquesta nova construcció és el mateix que el de l'anterior església i per tant data del segle XIII.



Fancesc Folguera Grassi va comptar amb la participació d'en Frederic Marès i Deulovol, i d'en Josep Obiols i Palau









Em sobta que les escoles públiques mantinguin el  nom de Lluís Piquer Jover


http://locals.esquerra.cat/paretsvalles/opinio/29589/sobre-el-mestre-lluis-piquer


http://latribunadelbergueda.blogspot.com/2015/04/escola-lluis-piquer-jover-parets-del.html


Imagino que també al protomàrtir Sant Esteve.




 Crisant Palau publica una fotografia dels anys 50 de l’església advocada al protomàrtir Sant Esteve, en aquells anys el cens era de 2.325 ànimes, es tancava l’any 2021 amb        18.907  habitants de dret.  El coneixement de la llengua castellana és essencial.