dijous, 21 de gener del 2016

LA BASSA I EL MOLI DE LA VILA. CAPELLADES. L’ANOIA

Retratava al Josep Olivé Escarré davant la bassa de molí de planta sensiblement triangular de Capellades, la descripció de patrimoni Gencat ens diu quan a la superfície, que l’alçada del triangle està al entorn de 100 metres, la base de planta corba 45 metres orientada de nord a sud. Els murs interiors de la bassa són de mamposteria, folrats en alguns trams amb formigó. El perímetre de la bassa està protegit amb una barana de ferro de brèndoles verticals. A continuació, ressegueix el contorn una vora d’uns dos metres formada amb paviment de lloses irregulars. Està voltada d’una àmplia zona enjardinada per l’esbarjo dels capelladins, amb un parc infantil i un monument dedicat al caputxí Fra Bernadí de Capellades ( Capellades ? + Costa Rica 1899).

La Bassa constitueix un dels paratges naturals de la vila i la seva formació es deu a l’existència de punts d’aflorament de l’aqüífer Carme-Capellades.


Al fons l'estructura típica dels edificis coneguts com a "molí paperer": base rectangular i plantes altes calades de finestretes que deixaven pas a l'aire que eixugava l'estesa del paper mullat, eixit de la tina i escorregut a la premsa.

Al segle XVII era l'antic molí paperer anomenat "Molí de la Vila", al costat de la "Bassa", font natural amb un cabal de 12 milions de 1 diaris.

A principis de segle, el Molí encara quedava fora de la vila.

L'any 1961, sota el patronatge d'un grup d'industrials paperers, fou inaugurat el Museu a la Vila de Capellades.

A partir de 1982 s'integra a la Xarxa de Museus Comarcals i es vincula al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya impulsat per la Generalitat de Catalunya.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com