dijous, 15 de desembre del 2016

ESGLÉSIA DELS SANTS JUST I PASTOR. PEDRINYÀ. CRESPÌÀ. PLA DE L’ESTANY. GIRONA. CATALUNYA

M’arribava fins a Pedrinyà, veïnat de masies disperses a l'extrem nord del municipi de Crespià, l’església advocada a als Sants Just i Pastor era romànica en els seus orígens.


L’any 1257, el bisbe de Girona, Berenguer de Castellbisbal (1245-1254) - Guillem de Cabanelles (1227-1245 ), ja no regia la seu gironina - la cedí a la capella del Palau Episcopal.

L'any 1743 la capella primitiva fou enderrocada i es va començar a edificar l'actual.

La Casa Teixidor sempre n'ha tingut cura. Entre les visites pastorals efectuades a la parròquia de Crespià d'ençà del segle XVI figura esmentada la capella dels Sants Just i Pastor 25 vegades.

Llegia que aquesta esglesiola serva un frontal d'altar que representa els sants patrons, i que fou confeccionat per les germanes Concepció i Dolors de Teixidor i Soler, el revers del qual s'utilitzava per als enterraments i els funerals, i en la missa de difunts que el 7 d'agost s'oficiava (encara continua celebrant-se) en sufragi dels finats del lloc.

Actualment es troba situat en el mur entrant a mà dreta.

Patrimoni Gencat ens diu que és un edifici format per un sol cos rectangular cobert a dues aigües. L'absis està col•locat a l'est i està format per un element pla homotètic a la secció transversal de la capella, aquesta encara de més petites dimensions. La façana principal, al contrari que l'absis, sobresurt del cos de la nau, formant el campanar, on hi ha dues obertures per la ubicació de les campanes. Als laterals hi ha dos contraforts a la façana nord i la sagristia que sobresurt a la façana sud. L'entrada a l'església està formada per una porta amb la llinda plana encastada dins un refós amb arc de punt rodó. Perimetralment i resseguint el teulat, hi ha una cornisa decorada que fa sobresortir la coberta. A l'entrada hi ha col•locat un petit cementiri.


No podíem accedir al interior, ni trobàvem cap persona que ens pugues explicar, on estaven – si varen existir – les escoles de Pedrinyà, abans de la dictadura franquista.

http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=Crespi%C3%A0&page=1&pos=1 ens diu;

LLegia a : http://www.turaris.net/es/publicacions/articulos_10/s_historia-local_11/breu-inventari-d-escoles-del-pla-de-l-estany_26

Pedrinyà: Durant la Guerra Civil, l'església fou convertida en escola.

A Crespià les aules estaven instal•lades al carrer de les Escoles, entre l'edifici de l'antic Hospital (ara Ajuntament) i can Porcioles. Ens agradarà rebre’n imatges a l’email coneixercatalunya@gmail.com