dissabte, 9 de maig del 2020

CAPELLA DE SANT MAGÍ. TARRAGONA

El Raul Pastó Ceballos em feia arribar imatges de la capella de Sant Magí , al Portal del Carro, 10, de Tarragona.

Patrimoni Gencat ens explica que la façana nord de la capella és el parament exterior de la muralla romana, amb el portal del Carro i les cartel·les d'una lladronera.

El parament intern de la muralla es pot observar tant dins de la capella com en el pati contigu.

La capella fou construïda a aquest lloc puix conta la tradició que Sant Magí, alliberat de les seves cadenes i obertes les portes de la presó per la protecció divina, sortí de la ciutat per la porta de la muralla (avui Portal del Carro) per dirigir-se a la seva cova de la Brufaganya.

Ocupa l'amplada del que abans era el portal del Carro, antiga porta d'entrada a la ciutat, i té de llarg una mica més que l'amplada de la muralla romana.


Capella d'una nau, té la porta d'entrada al carrer Portal del Carro, sobre la qual hi ha una rosassa semicircular.

El 1778 es beneí l'altar de la capella de Sant Magí i un any després es pressupostà la seva ampliació. El mestre d'obres Jordi Miralles construí un portal de llisos i ocupà part d'un pati immediat a la muralla.

El 1813, durant el setge dels francesos, es col·locà una mina a la torre de Sant Magí causant greus danys a la capella.

La façana actual respon al disseny de Francesc Barba i Masip ( l’Hospitalet del Llobregat 1815 – Tarragona, 2.0I.1890.) i segurament es finalitzà el 1857. Consta d'una porta i una obertura amb forma de mitja taronja amb el clar propòsit d'il·luminar l'interior. La cornisa i l'acabament és d'època posterior. A més, en el tractament del parament s'aprecia que és una obra aixecada en diverses fases.


Sobre la porta hi ha un emblema o escut al·lusi a sant Magí

A l'interior es col·locaren unes pilastres de pedra descansant una sèrie d'arcs i es compartimentà l'espai en dues naus. El mur exterior quedà intacte si bé s'obriren dues finestres per a augmentar la il·luminació natural de l'església.





Cal destacar el retaule de marbre amb l'antiga imatge de Sant Magí, construït el 1911, i l'altar dedicat a la Mare de Déu dels Dolors. La construcció d'aquest últim fou indicada per el prelat Josep Domènec Costa i Borràs (Vinaròs, 14 de gener de 1805 – Tarragona, 14 d'abril de 1864)

El 23 de febrer del 1778 aquesta capella fou beneïda, i el 24, del mateix mes i any, fou la celebració de la primera missa.

A la devoció popular s'afegeix el fet que el 18 d'agost del 1813, amb la retirada napoleònica i la voladura de la ciutat de Tarragona, restà intacte el sector de Sant Martí.

Del 15 al 19 d’agost, Tarragona celebra les festes de Sant Magí. Durant cinc dies, activitats tradicionals i espectacles de primer nivell fan sortir els tarragonins al carrer. La vinculació de Sant Magí amb Tarragona es remunta a inicis del segle IV dC.

Diu la llegenda que Sant Magí fou un eremita que va viure durant 30 anys dins una cova a Sant Magí de la Brufaganya. Quan els soldats romans van anar a matar-lo, va donar un cop al terra amb el seu gaiato, i va fer néixer el riu Gaià.

També diu la tradició que el sant va apagar la metxa que havia de fer esclatar la muralla de la ciutat durant la guerra del Francès. A la capella del Portal de Carro, s’hi conserva la metxa.

A Tarragona se celebren festes en el seu honor des de finals del segle XIX.

La Covid.19, i la pèssima gestió que des del primer dia està fent el GOBIERNO DEL REINO DE ESPAÑA, son noticia constant a tots els mitjans informatius.

https://www.elmundo.es/ciencia-y-salud/salud/2020/05/08/5eb4ec17fc6c839b5f8b4650.html

26.070 morts , és sens dubte un GRAN èxit de la centralització política i administrativa, ,algrat això però, no ens sembla adequat recolzar la iniciativa del Miquel Iceta i Llorens (Barcelona, 17 d’agost de 1960)

https://www.elconfidencialdigital.com/articulo/politica/pincha-campana-pretendia-recoger-75-mil-firmas-apoyo-gobierno/20200408173051142556.html

Que Sant Magí , intercedeixi davant l’Altíssim per TOTS nosaltres.